Pavel Jelínek: Viděl jsem tu nejsyrovější formu zloby a nenávisti Romů vůči Čechům

06.06.2013 17:18

Otevřený dopis prezidentu ČR Miloši Zemanovi

Pavel Jelínek: Viděl jsem tu nejsyrovější formu zloby a nenávisti Romů vůči Čechům
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane prezidente,

dovoluji si Vám napsat tento otevřený dopis jako jeden z deseti milionů občanů, jejichž jste prezidentem i sám za sebe jako Váš volič. Byl jsem včera se svojí ženou svědkem neuvěřitelně brutálního a zcela bezprecedentního útoku romů na slabého nevinného českého chlapce. K případu byla sice přivolána policie, nicméně na jeho vývoj nemám žádný vliv a byl bych nerad kdyby tento případ "vyšuměl".

Sobota, 13.4.2013, supermarket Globus Černý most, Praha 9, krátce po poledni

Romská rodina - otec, matka, babička + dvě malé dcery jsou na nákupu. Kromě nich též množství nakupujících české národnosti. Malé romské dívky se honí a běhají po obchodě. Jedna z nich naráží do přibližně patnáctiletého českého chlapce a padá. Ten jí pomáhá a zvedá jí. V tom se na něj vrhá dospělá Romka, matka této malé dívky, a s křikem "ty zmrde já tě zabiju", jej mlátí pěstmi do těla - oblasti ledvin a do hlavy. Obstoupen Romy, v pozici na kolenou je chlapec zbit. Romové odcházejí.

Já osobně jsem stál asi 15 metrů od tohoto napadení. Vše se seběhlo velmi rychle a nikdo z přítomných v podstatě nereagoval. Naše společnost nemá pro tyto případy vypracované obranné reflexy (zatím). Než jsem se zorientoval a pochopil co se děje, bylo po všem. Šel jsem se zeptat napadeného chlapce co se stalo, ale ten byl totálně v šoku, plakal, nebyl schopen cokoliv říci a třásl se po celém těle. Ani jeho maminka toho příliš mnoho nesdělila, protože musela kromě něj utěšovat svého druhého mladšího syna. Nikdo z přítomných nereagoval v průběhu napadení, ani potom. Sklopili hlavy a šli dále nakupovat. Nezbylo tedy než pozvednout vlastní hlas a řešit vzniklou situaci sám. Vyzval jsem okolo stojící k přivolání policie a k zajištění případných svědků. Jistě patřičně nahlas, aby všichni v okolí alespoň třiceti metrů poznali, že se najde alespoň jeden, kdo se romů a současné situace ve společnosti nebojí.

Posluchačů bylo dostatek a jejich reakce byly zpočátku váhavé. Když Romové zjistili, že jejich akce může mít nějaké další pokračování, tak jednají také. Otec dívky mne se slovy "zasraný gadžo" napadá, vyráží mi věci z rukou a dochází k fyzickému kontaktu. Poznává ale, že se nebojím a že je vlastně sám a bez přesily. Útok nepokračuje. Volí jinou taktiku. Svoji malou

dceru, ano, tu které bylo pomáháno na nohy, narážejí hlavou do regálu, aby byla zraněná a aby mohli svůj útok zdůvodnit, případně získat finanční odškodnění.

Celou situaci nakonec bravurně zvládá přivolaná městská a republiková policie. Romové nemají doklady. Přidávají se další svědci ochotní svědčit - zajímavé, že pouze ženy. Napadený chlapec i po cca půl hodině od útoku je stále v šoku, třese se a bojí se o život. Doporučujeme mamince napadeného návštěvu lékaře a nabízíme odvoz. Říká, že má vlastní vozidlo a že s chlapcem lékaře navštíví.

Celý tento sobotní zážitek byl pohledem na tu nejsyrovější formu zloby a nenávisti této romské rodiny vůči Čechům. Nezmiňuji proud těch nejhorších nadávek, které jsme museli vyslechnout. Nepíši Vám tento dopis proto, že mne to baví. Píši ho proto, abyste měl další informaci do mozaiky dění v tomto státě. Tento útok Romů neskončil smrtí nebo fyzickým zraněním někoho z nás, ale byl zcela bezpochyby rasově motivován. Nechci být špatným prorokem, ale pokud se současný stav nebude řešit, bude to stále horší. Pokud bude výkon trestu pro některé "potrestané" formou rekreace, mine se účinkem. Pokud budou mít romské rodiny při výplatě sociálních dávek přednost před českými matkami s dětmi, napětí ve společnosti poroste….nechci pokračovat.

Chtěl bych vyšší míru spravedlnosti pro dobro nás všech a vy máte moc.

S úctou Pavel Jelínek.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …