Petice proti dvojí kvalitě ve zdravotnictví: Zdraví není zboží!

29.12.2022 20:06 | Komentář

My, občané České republiky, jsme znepokojeni záměrem ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP09), zavést do českého zdravotnictví tzv. nadstandardy. Tento krok povede k dvojí kvalitě zdravotní péče.

Petice proti dvojí kvalitě ve zdravotnictví: Zdraví není zboží!
Foto: pixabay.com
Popisek: Petice - ilustrační foto

Odmítáme, aby o kvalitě poskytované péče rozhodovalo peněžní konto pacienta. Přístup ke zdravotní péči patří mezi základní lidská práva, které garantuje svým občanům ústavní pořádek České republiky, když čl. 31 Listiny základních práv a svobod, čl. 31, upravuje, že „Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného zdravotního pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.“

Zdraví není zboží. Každý člověk bez ohledu na sociální a ekonomický status má právo na nejkvalitnější a zároveň dostupnou a bezplatnou péči. V zemích, kde byly zavedeny nadstandardy, nedošlo k obecnému zlepšení kvality zdravotnictví. Naopak pro ty, kteří si nemohli za zdravotní péči připlatit, došlo k zhoršení její dostupnosti a kvality. Toto zásadně jako občané České republiky odmítáme.

My, níže podepsaní, proto apelujeme na vládu ČR a vyzýváme ji k razantnímu odmítnutí jakýchkoliv kroků vedoucích k zavedení dvojí kvality zdravotní péče, tzn. včetně nadstandardů.

Daniela Ostrá, ČSSD

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla