Petr Duchoslav: Babišovo hnutí Ano 2011 je mladší sestrou Věcí veřejných

16.12.2011 20:05

Podnikatel A. Babiš, majitel zemědělského a potravinářského holdingu Agrofert, se pokouší prorazit do politiky. K tomuto účelu založil spolu s bývalou novinářkou a mluvčí vlády A. Veverkovou hnutí nazvané ANO (Akce nespokojených občanů), které bude kandidovat do příštích senátních voleb. Pokud by uspělo, bude transformováno ve standardní politickou stranu, jak informoval veřejnost Babiš. Slovenskočeský podnikatel, který dlouhé roky prohlašoval, že nechce mít s politikou nic společného, se rozhodl do ní aktivně vstoupit a bojovat proti korupci. Otázkou je, zda je Babišovo uskupení životaschopné a má šanci u veřejnosti uspět jako nové hnutí, jež bude chtít vymýtit korupci v naši zemi.

Petr Duchoslav: Babišovo hnutí Ano 2011 je mladší sestrou Věcí veřejných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Sociologické průzkumy mnoho šancí Babišově hnutí nedávají. Podle internetového průzkumu, který proběhl v listopadu tohoto roku, považuje ANO 2011 za důvěryhodné pouze 28, 9% respondentů, podle 53, 7% lidí je osoba A. Babiše nedůvěryhodná.

Co je vlastně projekt ANO 2011 ve skutečnosti? Nejde o nic jiného než o další marketingový projekt, který chce jeho ,,tvůrce“ přelakovat na politickou stranu a pod touto ,,slupkou“ pak vystupovat. V žádném případě by se však nejednalo o standardní politický subjekt, Babiš chce podobně jako V. Bárta dosáhnout na výhodné státní zakázky a má samozřejmě jako podnikatel vlastní ekonomické zájmy. Jeho primárním cílem tak není vymýcení korupce, boj proti rozkrádání země, ale výhodné hospodářské napojení jeho firem na ,,penězovody“ státní kasy podle vzoru Věcí veřejných (viz například ,,tunelování” VZP v režii R. Johna).

Sám Babiš je kontroverzní osobou, která sice usiluje o vyrovnané hospodaření státu, na druhé straně jeho firmy en bloc vykazují dluh zhruba 23 miliard korun. Byl i údajným spolupracovníkem StB s krycím jménem ,,Bureš“. Nejprve jako důvěrník, pak jako agent. Ke spolupráci měl být získán řídícími důstojníky StB v roce 1982, jak vyplývá z konkrétních dokumentů Ústavu pamäti národa v Bratislavě. V posudku, který byl na něho veden, se mimo jiné píše: ,,Při schůzkách vyjádřil přesvědčení o nutnosti boje proti vnějšímu a vnitřnímu nepříteli." A na jiném místě se píše, ,,že že má ,,kladný vztah k našemu socialistickému zřízení". Mimochodem, sám Babiš, který brojí proti předlistopadovému režimu, byl v Komunistické straně Slovenska stejně jako jeho otec, a jeho matka pracovala nějaký čas v Ústavu marxismu – leninismu.

Babišovo vystupování na veřejnosti je neomalené, často vulgární a hraničí až s komičností, které postrádá racionální podklad. Babiš se nechává strhávat emocemi a podle toho jeho veřejná vystoupení vypadají. V pořadu ,,Otázky Václava Moravce“ nebyl schopný věcně argumentovat, pouze se čílil. Zatím neznáme ani jeho názory na zásadní politická témata současnosti – zdravotní, sociální reformu, zavedení školného na vysokých školách atd. Nikde jsme ani neměli možnost zaslechnout, jestli vůbec nějaké stanovisko k výše uvedeným tématům zastává.

Celý mediální humbuk okolo Babiše začal po jeho vystoupení v televizním pořadu Hyde park v září tohoto roku. Babiš zde ostře kritizoval korupční prostředí a praktiky, které se u nás dějí. Zejména si vzal na paškál M. Topolánka a jeho věrného přítele M. Dalíka a prohlásil, že se nejvíce kradlo právě za Topolánkovy pravicové vlády. Hnutí ANO 2011 chce primárně učinit přítrž korupčnímu prostředí, což je jeho ústřední prioritou. Jakými nástroji se tak má stát, ale zatím nevíme.

Iniciativa ANO 2011 spíše budí nedůvěru, její cíle jsou totiž výhradně svázány s ekonomickými zřetely a nikoliv politickými, jak už jsme uvedli. Boj proti korupci a rozkrádání veřejných prostředků je pouze nablýskanou vějičkou, která ukrývá poněkud jiné záměry. ANO 2011 tedy můžeme označit jako další bezprogramový marketingový projekt č. 2 (prvním byly Věci veřejné) v čele s výrazným, leč kontroverzním podnikatelem, jehož reputace může být do budoucna významně narušena podezřením ze spolupráce s StB.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…