Petr Duchoslav: Mohli jsme se v září 1938 bránit?

02.10.2015 7:34

Zdánlivě provokativní otázku i dnes vyvolávají události spojené s přijetím Mnichovského diktátu 29. 9. 1938. Československo obětovaly západní velmoci ve slepé naději, že tím zabrání válce, která byla nevyhnutelná.

Petr Duchoslav: Mohli jsme se v září 1938 bránit?
Foto: pevnosti.kvalitne.cz
Popisek: Signatáři mnichovské dohody

V naší armádě existovaly rozhodné hlasy vojenského odporu, které byly připraveny vystoupit na obranu země, pokud by vláda Hitlerovy územní požadavky odmítla. Generálové Krejčí a Syrový patřili k těm bojovně naladěným. Výsledek střetu by však byl za daných okolností vždy stejný: porážka Československa, i když v čestném a statečném boji. Jak poznamenal generál Syrový, český národ si musel v kritické zářijové dny vybrat mezi vraždou nebo sebevraždou.

Všeobecná mobilizace vyhlášená 22. 9. 1938 spolu s obrovskými demonstracemi před čs. parlamentem navíc dávaly naději, že Československo nepřijme Hitlerovy nestoudné územní požadavky a že bude za státní svrchovanost bojovat. Situace zdánlivě nevypadala špatně ani z vojenského hlediska - Československo mělo spojeneckou smlouvu s Francií z roku 1925 a se Sovětským svazem z roku 1935.

Jeho pomoc však byla vázána na vojenské vystoupení Francie ve prospěch Československa v případě nevyprovokovaného útoku ze strany agresora. Praktické využití tohoto systému ovšem bylo v daný moment problematické. Francie se ocitla v zahraničněpolitické oblasti ve vleku Velké Británie, která začala praktikovat zbabělou politiku ústupků (appeasementu) a nehodlala se vojensky ve prospěch české věci nijak angažovat.

Prezident Beneš sondoval u sovětského vyslance Alexandrovského několikrát stanovisko, za jakých okolností by SSSR Československu mohl vojensky pomoci. Jasné odpověďi se však nedočkal. A pokud by SSSR skutečně chtěl pomoc poskytnout, není jasné, jak by se k nám sovětské jednotky přes tradičně rusofobní Polsko, resp. Rumunsko dopravily, a zda by potom zde i nezůstaly. To však nebránilo komunistické historiografii v tom, že 40 let přiživovala propagandistickou teorii o ,,dvojí" zradě (třídní a spáchané na národě) čs. buržoazie v čele s E. Benešem.

Ze zahraničněpolitického hlediska se navíc Československo ocitlo v izolaci. Pokud by Mnichovský diktát odmítlo, kromě Německa by zaútočilo i Polsko, jehož armáda patřila k těm nejlépe vyzbrojeným v Evropě, a Maďarsko. Armáda by tak musela bez spojenců čelit útoku na více frontách a po pár týdnech by zcela jistě přesile podlehla. I když čs. armáda měla skoro srovnatelný počet v daný moment použitelných divizí jako německé (42 proti 47, Němci ještě disponovali 4 rakouskými divizemi a několika záložními), v letectvu zel propastný rozdíl.

Hitlerova taktika ,,rozpůlit" čs. armádu a donutit ji bojovat v kruhové obraně s pátou kolonou v zádech za účasti Polska a Maďarska nedávaly reálné naděje na úspěch v takovém konfliktu. Ve srážce citu s rozumem nakonec i u vysoké generality převládl rozum, tedy nebojovat a přijmout hanebné podmínky Mnichova.

Rozhodnutí nemohly změnit ani porady vzešlé z iniciativy národně socialialistického předsedy P. Zenkla z 2. 10. 1938. Do historie vstoupily jako tzv. Zenklův puč. Za účasti V. Patejdla, E. Moravce (symbol pozdější kolaborace), komunistických poslanců Gottwalda a Kopeckého a dalších bylo uvažováno o instalaci takové vlády, která by změnila Benešovo stanovisko, a to i cestou státního převratu. Některé vojenské jednotky na Moravě pak měly demonstrativně vystoupit na podporu tohoto požadavku. Celý scénář byl v podstatě nereálný a na přijetí Mnichovského diktátu nemohla změnit ani další schůzka jiného předního národního socialisty J. Stránského u prezidenta Beneše 3. 10. 1938.

O osudu Československa totiž bylo rozhodnuto jinde a nezbývalo než trpce vzít tuto realitu na vědomí. Jak jsme na začátku poznamenali, bránit jsme se vojenskou cestou teoreticky mohli, válka s Německem by byla čestná a také čestně prohraná. Na druhé straně by vedla nesporně k hekatombám obětí, ,,vyvraždění" národa, čehož se Beneš velmi obával, a německý protektorát nad územně zmrzačenou zemí by měl ještě daleko ostřejší a represivnější formu, než ji měl v letech 1939 - 1945.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…