Petr Dufek: Nedostatek zaměstnanců bariérou dalšího růstu české ekonomiky

12.10.2017 8:26

Situace na českém trhu práce je každým měsícem stále napínavější. Na jedné straně klesá míra nezaměstnanosti, která v posledním měsíci propadla už na 3,8 %, na straně druhé firmy hledají stále více nových zaměstnanců. A za vším můžeme hledat především silný růst české ekonomiky, zejména pak průmyslu, který vytváří rekordní počet volných pracovních míst.

Petr Dufek: Nedostatek zaměstnanců bariérou dalšího růstu české ekonomiky
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Tentokrát se jejich počet vyšplhal už na historických - více než 206 tisíc. Na jedno pracovní místo tak v průměru připadají méně než dva nezaměstnaní. Je to samozřejmě jen průměr, ale výrazné zlepšení situace za poslední dva roky je vidět v podstatě ve všech okresech ČR.

Volných pozic sice přibývá, nicméně zájem firem o konkrétní profese se mění jen minimálně. Stále největší zájem panuje o montážní dělníky, pomocné dělníky ve výrobě, pomocné profese ve stavebnictví, řidiče a kvalifikované řemeslníky. Navíc se struktura inzerátů firem nabízejících práci za posledních deset měsíců příliš nezměnila, a tak rostou jen poptávané počty zaměstnanců a mírně se zvyšují i nabízené mzdy. Nedostatek lidí je navzdory historicky nejvyšší zaměstnanosti v ekonomice stále markantnější a možnosti najít nové zaměstnance na trhu stále menší.

Nevyhnutelným výsledkem těchto dvou trendů je tak zrychlování růstu mezd, které bylo jasně vidět už v první polovině roku, kdy se mediánová mzda zvýšila o více než 8 %. To nepochybně zahýbe i se mzdovými náklady firem, nicméně jejich průměrný roční růst za posledních osm let dosahoval v eurech 1,3 %, a průměrné mzdové náklady firem v ČR včetně daní byly 8. nejnižší v rámci celé EU. Dlužno dodat, že zásluhu na tom mělo i umělé oslabení koruny, a tak naopak její letošní posílení s těmito statistikami nepochybně ještě zahýbe. ČR se dostane opět před Slovensko, které zatím bylo pro zaměstnavatele dražší už od roku 2014.

A co čekat dále? V následujících měsících dojde ještě k mírnému poklesu nezaměstnanosti, nicméně v závěru roku, kdy budou končit úvazky na dobu určitou, opět nezaměstnanost krátkodobě (jako již tradičně) vzroste. ČR si i tak nepochybně udrží pozici země s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé EU.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…