Petr Dufek: Rostoucí či stagnující evropský automobilový trh?

17.12.2019 9:55

Dvojí pohled jako na včerejší PMI umožňují i nejnovější statistiky registrací nových osobních automobilů v EU zveřejněné právě dnes ráno.

Petr Dufek: Rostoucí či stagnující evropský automobilový trh?
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Listopadový růst registrací nových osobních vozů o skoro pět procent je nepochybně dobré číslo, i když asi nelze až tak úplně ignorovat loňský nízký srovnávací základ (-7,7 %). Proto je i tentokrát dobré podívat se spíše na vývoj od začátku roku, z něhož plyne, že evropský trh v podstatě stagnuje (-0,3 %).

Na největším národním trhu (v Německu) poptávka po nových vozech dál svižně narůstá, zatímco na tom druhém (britském) dochází stejně jako u sedmi dalších k mírnému poklesu. Patří sem i ten český, kde sice v listopadu došlo k oživení zájmu o nová auta, nicméně od začátku roku vykazuje celý trh propad o více než 6 %.

V každém případě pro některé automobilky jsou evropské výsledky prodejů dílčí vzpruhou v čase, kdy se jejich exportní trhy, kam směřuje až třetina celé produkce evropského automobilového průmyslu, stále ještě ubírají jižním směrem.

Na obrat celého průmyslu však ani dnešní statistiky aut stačit nebudou, neboť pro příští rok se počítá spíše s poklesem prodejů nových aut v EU. Velkou nejistotu navíc přestavuje protlačovaný či favorizovaný přechod k „zelenému“ pohonu. Kontrastuje s ním totiž sílící poptávka zvláště po SUV vozech, která jako by se chtěla na nové „zelené“ časy včas dobře připravit.

Pro tuzemský automobilový průmysl je aktuální zájem o nové vozy dobrou zprávou, i když samozřejmě neznamená plošné zvýšení objednávek, zvláště ne pro řetězce dodavatelů. Nová čísla totiž nic nemění na nejistých vyhlídkách pro další měsíce, které bude dál ovlivňovat klesající poptávka na exportních trzích i hrozba obchodních válek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.