Petr Hartman: Od Filipovy cesty do Moskvy se sněmovna jednoznačně distancuje

06.11.2014 14:19

Místopředseda Poslanecké sněmovny České republiky zamířil na návštěvu Ruska na pozvání místopředsedy Státní dumy. Mohlo by jít o banální setkání, kterých se na úrovni představitelů parlamentů různých zemí odehrávají desítky, často bez většího zájmu sdělovacích prostředků a tím i veřejnosti.

Petr Hartman: Od Filipovy cesty do Moskvy se sněmovna jednoznačně distancuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Ještě před několika měsíci by cesta Vojtěcha Filipa do Moskvy nevzbudila v Česku žádnou bouřlivou odezvu. Komunisté mají k této zemi názorově blízko a při různých příležitostech to dávají najevo.

Výrazně se tím neliší například od postojů současného prezidenta i jeho předchůdce. Vzhledem ke strategickým zájmům této mocnosti a jejím aktivitám, to není překvapivé zjištění.

Pravidelně se o tom píše ve výročních zprávách Bezpečnostní informační služby. V té za rok 2013 se mimo jiné objevuje následující pasáž: „Jednoznačnou prioritou Ruské federace a její zpravodajských služeb bylo upevňování a další rozšiřování vlivových kapacit v České republice.

V případě Ruska se jednalo o snahu využít otevřeného i utajeného politického, mediálního a společenského vlivu k podpoře ruských ekonomických zájmů v Česku. Pro vedení otevřených, poloutajených i utajených vlivových operací potřebují ruští zpravodajští důstojníci české občany: Vybraní jim vědomě či nevědomě pomáhají a většina z nich se nechá ovlivňovat.

Při budování přístupových a vlivových sítí v ČR jsou pro Rusy důležití novináři, členové parlamentních politických stran, státní úředníci, lobbisté, organizace zaměstnavatelů či zaměstnanců a v neposlední řadě také aktivisté a jejich nevládní organizace.“ Tolik z výroční zprávy BIS za rok 2013.

Návštěvu Vojtěcha Filipa v Moskvě je potřeba zasadit nejenom do těchto souvislostí. Další citlivou okolností je její načasování. Dochází k ní v době, kdy Rusko čelí sankcím kvůli angažmá v ukrajinské krizi.

Kdyby chtěl místopředseda sněmovny pozvání opětovat, jeho protějšek by do Prahy dorazit nemohl. Místopředseda Státní dumy Sergej Železňak se totiž nachází na sankční listině, kterou vypracovala ve spolupráci s USA Evropská unie.

Zároveň je pozoruhodné, že zrovna předseda KSČM by na své cestě měl údajně hodnotit dopady protiruských sankcí na Českou republiku.

Lze proto očekávat, že Filipův pobyt v Moskvě bude náležitě využit ruskou propagandou. V návštěvě Ruska by mu nikdo bránit neměl. Zároveň by za zmiňovaných okolností neměl reprezentovat Poslaneckou sněmovnu.

Byť to na vnímání významu Filipovy návštěvy nebude mít v Rusku asi velký vliv, přesto je pozitivní, že dolní parlamentní komora přijala hned dvě usnesení, kterými se od této aktivity předsedy komunistů jednoznačně distancuje. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…