Petr Hartman: Padly nepravomocné rozsudky v kauze Rath

07.04.2015 20:18 | Zprávy

Obhajoba prohrála s obžalobou. Takto lakonicky by se dal zhodnotit verdikt soudu týkající se manipulování s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Vítězství je to zatím dílčí, protože rozsudek není pravomocný.

Petr Hartman: Padly nepravomocné rozsudky v kauze Rath
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Nelze proto vyloučit, že u odvolací instance se pozice obrátí a soudci uvěří verzi obhajoby. Je to však málo pravděpodobné.

Obžaloba byla podložena nejenom odposlechy a nahrávkami, ale další řadou důkazů, které do sebe logicky zapadaly. Včetně výpovědí spolupracující obviněné. Ve hře tak patrně nebude osvobození obžalovaných, ale snaha zmírnit jejich tresty.

Řeč je o kauze spojené s bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem. Ten se o dění v soudní síni příliš zajímat nemusel. S jeho osobou byly v průběhu líčení spjaty průtahy. Proto byl spolu ještě s několika dalšími lidmi vyčleněn k samostatnému jednání.

Kdyby tomu tak nebylo, žádný verdikt by nyní vynesen nebyl a proces by se mohl prodlužovat o další týdny či měsíce.

Takto z úst soudce zaznělo, že manipulování s veřejnými zakázkami měla na svědomí organizovaná skupina. Klíčovou roli v ní hráli manželé Kottovi.

David Rath je považován za člověka, který se podílel na vytvoření systému a zajišťoval mu z pozice vlivného politika ochranu.

V souvislosti s výroky soudce je pravděpodobné, že rovněž on neodejde od soudu první instance s výrokem, že je nevinný.

Otázkou pouze zůstává, kdy to bude? V jeho zájmu je, aby tomu bylo co nejpozději. Prodleva mezi spácháním trestného činu a trestem může totiž ovlivnit jeho výši. Konkrétně by ho mohla snížit.

Kdo o nižší trest stát asi nebude, je podnikatelka Ivana Salačová. Ta se na páchání trestné činnosti podílela a hrozilo jí, že stráví za mřížemi 5 až 10 let.

Její spolupráce s vyšetřovateli pomohla odkrýt systém manipulace s veřejnými zakázkami. Podle soudce splnila všechny podmínky pro získání statutu spolupracující obviněné a tomu odpovídá „pouze“ podmíněný trest odnětí svobody a peněžitá pokuta.

Její osud může ovlivnit vyšetřování jiných korupčních případů. Pro usvědčení pachatelů takovéto trestné činnosti je důležité, když s policií spolupracují lidé, kteří se na ní podílejí.

Příklad Ivany Salačové by jim mohl rozvázat jazyk. Přece jenom je rozdíl opustit soudní síň s trestem, kdy má člověk strávit 7,5 roku za mřížemi, nebo s rozsudkem, že může zůstat na svobodě, byť s podmínkou. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

11:21 Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

Zpracovat analýzu živého vysílání volebního studia, kdy několik hodin netrpělivě čekáme na výsledky …