Petr Holub: Krajská zdravotní stojí před krachem

24.08.2012 18:27

Krajská zdravotní, tak se jmenuje nemocniční holding Ústeckého kraje, do kterého patří pět nemocnic, v samotném Ústí, v Mostě, Chomutově, Teplicích a Děčíně. Proslavila se zmanipulovanou a předraženou zakázkou na nákup zdravotnických přístrojů za evropské peníze. Tento případ byl podrobně popsán a hovoří se o něm už čtvrtým rokem, policie ho vyšetřuje už tři roky.

Petr Holub: Krajská zdravotní stojí před krachem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Teď v případu došlo k dramatickému obratu, který ohrožuje samotnou existenci firmy spravující severočeské nemocnice.

Zakázka je zajímavá sama o sobě, protože evropských zakázek za půl miliardy není v českých krajích velké množství. Na nákupu přístrojů pro nemocnice Ústeckého kraje se však poprvé demonstrovaly mnohem větší potíže, které dnes významně zasahují celou Českou republiku.

Krajská zdravotní byla dokonce katalyzátorem zmíněných potíží. Průběh událostí byl vždy stejný. Něco se zjistilo v Krajské zdravotní a postupně se ukazovalo, že jde o mnohem hlubší problém v republikovém měřítku.

Samotný systém předražování zdravotnických přístrojů o desítky procent, který vznikl po roce 2006, byl poprvé podrobně popsán o tři roky později na případu Krajské zdravotní. Od té doby se zjistilo, že stejný model je používán v desítkách dalších nemocnic na republikové i krajské úrovni.

Na ústeckém případě se také účastnily dodavatelské firmy Hospimed a Puro-klima, které jsou protagonisty dodávání přístrojů za ceny výrazně vyšší, než se dá přístroj koupit přímo od výrobce. Ředitelé těchto firem byli na jaře a v létě obviněni z korupce v případu hejtmana Davida Ratha, který od nich nakupoval přístroje rovněž ve velkém.

Krajská zdravotní se také stala prvním velkým skandálem, který se týkal evropských dotací. Čeští politici a úředníci zpočátku považovali evropské peníze za vhodný nástroj k přilepšení rodinných rozpočtů, protože panovalo všeobecné přesvědčení, že tyto peníze nikomu nepatří. První zprávy o podezřelých nákupech Krajské zdravotní proto zametal usilovně pod koberec řídící orgán Severozápad, který rozděloval na Ústecku evropské dotace. Tím ovšem upozornil na svou běžnou praxi a letos zjistil audit Evropské komise, že u dotačního programu Severozápad byl zmanipulován celý systém rozdělování dotací. Zatím je navržena pokuta tři miliardy korun a případu se chopil policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Vyšetřování Krajské zdravotní tak rychle nepostupuje, protože případ byl zaparkován u legendárního Vrchního státního zastupitelství v Praze. V Ústeckém kraji ale už byl za korupci při rozdělování eurodotací v jiných projektech zavřen ředitel dotačního programu se šesti kumpány.

Po poučení ze Severozápadu dnes Evropská unie stejně přísně kontroluje další programy. Plošné škrty přislíbené dotace zřejmě čekají ministerské, a mnohem nákladnější operační programy Doprava a Životní prostředí. Do podezření se dostaly další regionální programy a stanou se před volbami nepochybně centrem zájmu médií.

Brusel se zajímal i o to, proč korupční případy nenahlásil nejvyšší český orgán na kontrolu eurodotací, tedy Ministerstvo financí. Výsledkem bylo, že Evropská komise i Evropský účetní dvůr prohlásily zprávy o čerpání zasílané do Bruselu z ministerstva za nedůvěryhodné. Proto také bylo na půl roku úplně zastaveno proplácení českých projektů. 

Insolvenční návrh na Krajskou zdravotní dává případu předražených přístrojů další pozoruhodný rozměr. Návrh podala společnost Labská investiční, která si stěžuje, že jí nemocniční holding neproplatil deset milionů. Ty měly být vyplaceny za to, že Labská investiční připravila pro Krajskou zdravotní dva projekty na čerpání eurodotací.

Labská investiční má akcie na doručitele, v jejím vedení ale zasedali krajští radní. Nepřekvapuje proto, že firma dostala za přípravu projektů pro jinou krajskou organizaci několikrát vyšší taxu, než je zvykem. Tím se ukazuje další strategie, s jejíž pomocí je možné rozdělit známým eurodotace.

Překvapuje, proč Krajská zdravotní nakonec peníze nevyplatila. Důvodem však může být rozkol v ústecké organizaci sociální demokracie. Nejpravděpodobnější hypotézou se stává, že část ČSSD schovaná za Labskou investiční, hodlá shodit hospodaření Krajské zdravotní, kterou vedou nepřátelští sociální demokraté. Evropské dotace a jejich zneužívání se tedy velmi pravděpodobně stalo významnou součástí volebního boje.

Zároveň se ukazuje, kam může zneužívání eurodotací zavést instituci, jejíž prostřednictvím se bruselské peníze rozdělují známým. Insolvenční návrh Labské investiční argumentuje tím, že Krajská zdravotní nemá peníze, protože bude muset vracet stamilionové částky, za které byly nakoupeny předražené přístroje. Vracet peníze budou i další instituce. Postiženým tedy hrozí riziko konkurzu, informuje nás teď ústecký případ. Zároveň je vidět, že hrozící konkurz nevadí těm, kdo si při evropských projektech přišli na pěkné peníze.

Krajská zdravotní tradičně s předstihem ukazuje, co nás čeká v příštích měsících a letech. Proto stojí za pozornost i v této chvíli.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…