Petr Mrázek: Na obranu Lucie Bílé

12.01.2017 9:20

Společnost Borgis a.s. na svých stránkách www.super.cz zveřejnila článek pana Davida Zápala „Zase naštvala část republiky“, podle nějž zpěvačka Lucie Bílá již podruhé negativně zabodovala.

Petr Mrázek: Na obranu Lucie Bílé
Foto: Archiv LB
Popisek: Lucie Bílá

Poprvé v souvislosti se skupinou Ortel a panem Bangou - k tomu se nemohu vyjadřovat, protože o tom vlastně nic nevím. Dokonce nemám sebemenší znalost o aktérech v této věci vyjma toho, že jsem viděl pana Bangu v TV tančit. Podotýkám, že tančil dobře. Ale hudbu - tedy skutečnou hudbu - hledám poněkud jinde (poznámka pro uštěpačné mladíky - dechovce nefandím).

Druhým zabodováním je pro autora článku to, že paní Bílá na jedné straně říká, že její syn má americké občanství a většinu času teď tráví ve Francii a na druhé straně říká, že žijeme v krásné zemi a neměli bychom se o ni jen tak s někým dělit. Z toho autor vyvozuje, že kdyby se k jejímu synovi ve světě chovali stejně, jako by se ona ráda chovala u nás, tak z něj světoobčan nebude. Já o paní Bílé vím jen to, že hezky zpívá, zcela jistě si její desky nekupuji. A víc snad ani vědět nemusím, ale co vím je to, že z výše popsaného vykonstruovat rasismus je neuvěřitelná hloupost. Autor zde zvažuje na straně jedné chování člověka, který se narodil, žije a pohybuje se uvnitř euroatlantické civilizace, jejíž hodnoty a normy jsou mu vlastní, jejíž hranice nehodlá opustit a nehodlá měnit své vlastní hodnoty. Paní Bílá neříká, že bychom se měli v naší republice zazdít a nikoho sem nepouštět. Jen říká - neměli bychom se o svou zem jen tak s někým dělit. A co je na tom divného? Možná jsou její vyjádření kostrbatá, ale nalézat v nich rasismus chce hodně zlé vůle a především intelektuálního deficitu. Pro mne je nejděsivějším zjištěním ta skutečnost, že značná část veřejnosti není ani schopna, ani ochotna pochopit a připustit, že jiné kultury a jiné civilizace mají jiné, odlišné hodnoty jak morální, tak náboženské, tak i o uspořádání společnosti a státu. Netvrdím, že jsou lepší nebo horší, jsou prostě jen jiné. Proto p.Zápala odmítá vidět problémy soužití rozdílných civilizací na jednom teritoriu. Tato neschopnost a neochota - to je skutečný rasismus, ten nehledejme u paní Bílé.

Jediné, v čem s oponenty paní Bílé souhlasím, je skutečnost, že tato země není náš majetek. Tato země byla budována našimi předky po dlouhá staletí a je nám pouze svěřena, naší povinností je ji předat našim potomkům nejméně tak skvělou, jak jsme ji obdrželi do správy. Tak se chovejme tak, aby bylo co předat.

Petr Mrázek
Praha 6

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…