Petr Schwarz: Události týdne

23.11.2014 8:51

Česká republika si připomenula 17. listopad, svátek boje studentů za demokracii a proti totalitě a zároveň čtvrtstoletí od Sametové revoluce.

Petr Schwarz: Události týdne
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Pražský protizemanovský protest

Vzhledem k tomu, že prezident Zeman ukázal úctu k tomuto výročí, tím, že začal zpochybňovat, co se tenkrát stalo, nakonec se místo oslav stal hlavní postavou 17. listopadu 2014 sám, demonstrovalo se hojně proti němu a dokonce ve výrazně menším počtu i pro něj. Podařilo se mu ale dosáhnout rekordního propadu důvěryhodnosti, místo říjnových 58 procent mu nyní věří už jen 37 procent občanů.

Na východní Ukrajině je to pořád stejné, týden od týdne se přes stále platné příměří střílí víc, tento týden zemřely desítky lidí na obou stranách. Ukrajinská vláda přestala do vzbouřeneckých oblastí posílat penze a sociální dávky a deponuje je jejich příjemcům na zvláštním účtu, což je poměrně logické – když separatisté se cítí oprávněni vybírat daně, měli by se také starat o potřebné.

Někdejší separatistický hrdina, největší ruský důstojník Girkin alias Strelkov si po svém odvolání nadřízenými do Moskvy opět pustil ústa na špacír a ultranacionalistickému tisku vysvětlil, že bez něj a jeho, z Ruska přišedší jednotky, by žádná válka na Ukrajině nebyla.

Prezident samozvané Luhanské republiky Plotnickyj vyzval mezitím ukrajinského prezidenta Porošenka na souboj, s tím, že takto by vyřešili válku podle vzoru, cituji „dávných slovanských vojevůdců a slavných kozáckých atamanů“, čímž dal ne příliš překvapivě najevo, že jeho vnímání se pár set let opozdilo. Porošenko žije v tomto tisíciletí a tak nepřekvapivě odmítl.

Ruský prezident Putin předčasně odjel ze zasedání G20, neboli nejvyšších představitelů dvaceti nejvyspělejších zemí světa, protože se mu tam vskutku nedostalo vřelého přivítání. Po návratu ale ujistil své spoluobčany, že USA si Rus nepodmaní. Na summitu G20 hodiny jednal za zavřenými dveřmi s německou kancléřkou Merkelovou a ta pak dala zřetelně najevo, že už má Putina dost. "V Evropě jsou stále síly, které sázejí na právo silnějšího a neuznávají sílu práva,“ uvedla.

Jeden z největších šachistů historie a ruský opoziční aktivista Garri Kasparov pak Putina přirovnal k Hitlerovi a varoval, že jestli se ho Západu nepodaří zastavit teď, bude později cena za to mnohem vyšší. 

To český prezident Zeman v rozhovoru pro německý bulvár Bild, který podle jeho slov dělali konečně profesionální novináři, vyjádřil přesvědčení, že situace na Ukrajině se brzy vyřeší, protože, cituji, „Rusové nemohou dlouhodobě vydržet bez peněz a technologií ze Západu, a proto přijmou kompromis“, ač jinak tvrdí, jako třeba na Rhodosu, že západní sankce, a opět cituji „jsou zbytečné a kontraproduktivní“. Tak nevím, kolik protichůdných názorů může mít jeden prezident?

Zeman také veřejně vyjádřil přání, aby se čeští vojáci zapojili do mise OSN na Golanech a bojovali tam proti jednotkám Islámského státu, čímž přinutil náčelníka českého generálního štábu generála Pavla trpělivě vysvětlovat, že by to bylo poněkud obtížné například vzhledem k tomu, že mise OSN je zásadně nebojová, že nemůže mít těžké zbraně a proto by ji navíc jednotky Islámského státu rozstříleli a kromě toho by ji stejně nebylo kam poslat, protože ta současná se musela vzhledem k situaci stáhnout do Izraele.

Islámský stát mezitím nečekaně obsadil i oblast ve východní Libyi, takže se rozšířil do severní Afriky k egyptským hranicím. Také brutálně zavraždil další rukojmí, Američana Petera Kassiga, který se proti němu provinil tím, že pomáhal obětem války a ztotožnil se s ní i natolik, že přijal islám. 

Vinice ve Francii ničí houba, která likviduje rostliny révy, není proti ní jiné obrany, než keře spálit. Nakaženo je už 13 procent ploch a začala se rozmáhat i na vinicích v dalších zemích.

Co je ještě horší, podle The Independent dokázali při společném výzkumu vědci z několika amerických univerzit, že chlorovirus ATCV-1, který obvykle žije na zelených řasách, dokáže po přenosu na lidi poškodit jejich duševní schopnosti, přeloženo, lidé jím nakažení zhloupnou. Zatím není jasné, jak se tento virus přenáší, protože se jím nakazili i lidé, kteří se v žádné přírodní nádrži nekoupali.

Ať na svých cestách potkáváme co nejméně nakažených, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.