Robert Malecký: Naháněči kuřáků v metropoli - policie kritizuje užití názvu Antikonfliktní tým

08.06.2017 19:50

Takzvané antikonfliktní týmy, které kvůli novému “protikuřáckému” zákonu vyslala do ulic radnice Prahy 1, zatím vyvolávají spíš emoce, než že by přispívaly ke zklidnění ruchu v centru města. Kritika se odvíjí především od faktu, že muži oblečení do uniforem s nápisy Anti Conflict Team nemají vůbec žádné pravomoci – ale vytvářejí dojem, jako by je měli. Lezou přitom “do zelí” Policii ČR, která užití názvu antikonfliktní tým kritizuje.

Robert Malecký: Naháněči kuřáků v metropoli - policie kritizuje užití názvu Antikonfliktní tým
Foto: screenshot ČT24
Popisek: „"Antikonfliktní tým" najatý radnicí Prahy 1”

V rámci Policie ČR totiž antikonfliktní týmy působí už od roku 2006. Jde o skupiny neozbrojených policistů, většinou v civilu, kteří pomáhají “slovem” v místě vypjatých emocí – na demonstracích, velkých shromážděních, pochodech extrémistů nebo fotbalových zápasech.

Podle policejního prezidia hrozí, že pražské hlídky bez pravomocí budou s těmito složkami Policie ČR zaměňovány.

“Respektujeme snahu jakékoliv obce, města či městské části při zajištění veřejného pořádku a dodržování vyhlášek a zákonů. Nicméně vámi uváděné označení ‘Antikonfliktní tým‘ je velmi nešťastné a v této souvislosti nejen ze strany občanů, ale i novinářů dochází k záměně týmů, které mají rozdílné úkoly,” říká na dotaz HlídacíPes.org mluvčí prezidia Eva Kropáčová.


Co jsou Antikonfliktní týmy Policie ČR

ViewImage (1)

Poprvé byly antikonfliktní týmy složené z policistů úspěšně použity v roce 2006 v Německu během berlínské technopárty Loveparade. Ve stejném roce se týmy rozšířily i do Česka, dnes působí ve všech krajích.

Využívány jsou při pochodech, shromážděních, demonstracích (zejména extremistických skupin), při diváckém násilí (zejména doprovody rizikových skupin fanoušků mimo sportoviště), při technopárty (povolených i nepovolených) a při dalších akcích (rizikové sportovně kulturní akce, uzávěry, hromadná neštěstí).

Nosí zpravidla civilní oblečení s reflexní vestou s nápisem “Antikonfliktní tým”, případně čepici s nápisem “Policie”.

Zdroj: Policie ČR


Radnice už couvá

Radnice prvního pražského obvodu prostě vyslala do ulic soukromou ochranku, která se navíc maskuje jako policejní složka. Po kritice už začíná couvat i vedení města.

Dvanáct mužů z agentury BSB Prefessional service bude do ulic vycházet jen v červnu a v září, prázdninové měsíce proti původnímu plánu vynechají. Starosta Oldřich Lomecký to vysvětlil úbytkem obyvatel, kteří v létě odjíždějí mimo Prahu. “V takovém případě by to bylo skutečně mrhání prostředky a stačí, aby to o prázdninách vykonávala městská policie,” citoval Lomeckého server Info.cz.

Agentura radnici Prahy 1 dodává 12 mužů, podle požadavků mají být v dobré fyzické kondici. Ti ztišují hloučky kuřáků v ulicích, před restauracemi a bary, ve vybraných lokalitách navíc upozorňují na zákaz konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích.

Nejsou přitom vybaveni žádnými pravomocemi, ty jim nedává ani uniforma, do které se oblékají. Právě to způsobuje, zejména u domácích návštěvníků metropole, konflikty.

Psáno pro HlidaciPes.org, Ústav nezávislé žurnalistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…