Stanislav Kliment: Švédsko korumpovalo zahraniční diplomaty

08.04.2016 20:39

Švédská vláda všemi způsoby usiluje o to, aby země byla zvolena za nestálého člena Rady bezpečnosti OSN.

Stanislav Kliment: Švédsko korumpovalo zahraniční diplomaty
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

List "Dagens Nyheter" píše, že v březnu a srpnu loňského roku Stockholm a Uppsalu, navštívily dvě skupiny diplomatů z Afriky a Oceánie. Na pobyt 27 diplomatů vydala Nadace Daga Hammarskjölda jeden a půl milionu euro. Prostředky poskytlo ministerstvo zahraničních věcí.

Diplomaté zejména chudých států se při pobytu ve Švédsku setkali s následnicí trůnu princeznou Viktorií, princem Danielem, předsedou vlády Stefanem Löfvenem a ministryní zahraničních věcí Margot Wallströmovou. Formálně se pozvaní diplomaté účastnili atraktivního semináře na téma změn klimatu, ale ministerstvo zahraničních věcí přiznává, že se jednalo také o činnosti orgánů OSN. Prostředky byly vydány z fondů na rozvojovou pomoc.

Náměstkyně ministryně Isabella Loevinová na informaci listu uvedla, že není žádným tajemstvím švédské lobbování, které by Švédsko přivedlo do Rady bezpečnosti a umožnilo tam prezentovat švédské názory. Dagens Nyheter napsal o kritice seminářů a pozvání velvyslanců u OSN jako akci v rozporu se tradicí švédské diplomacie.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…