Stanislav Zapletal: Opozice - nebo o pozice?

05.05.2020 21:09

Myslím, že pokud by se vláda snažila spolupracovat s dnešní opozicí, že by se spojila s čertem. Neboť na našem politickém nebi došlo k vytvoření nebývalého úkazu: opozici došel dech, už jí zbyla jen soustavná negace.

Stanislav Zapletal: Opozice - nebo o pozice?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Není se co divit. Volby nám zrovna nedýchají na záda, ale nejsou už za horami. A těch pidistraniček je moc. Musím se usmívat (naučil jsem se to od toho specialisty i na úsměvy, co dokázal zázračně mizet vzácná pera), když naši páni politologové - a jistě i naši ústavní právníci - by chtěli po opozičních partajích, aby přišly s vlastními originálními programy, které by zaujaly voličstvo. Páni politologové, při zdravém rozumu, je možné, aby partaje v Parlamentu vymyslely - každá zvlášť - svůj původní úplně jiný program než ty ostatní? Když je jich devět? Devět partají a devět naprosto odlišných přitažlivých programů? V republice o počtu obyvatel polovičním, než dnes mají světové metropole? Vždyť to by snad nedokázali ani naši politologové, kdyby si založili desátou partaj!

A co když by volbami těch pidistran ještě přibylo, že by jich opravdu bylo najednou devatenáct (podle Ústavy!)?

Anketa

Chcete, aby byl Pavel Novotný zvolen poslancem PS PČR?

4%
96%
hlasovalo: 27213 lidí

A tak žádné originální politické programy zřejmě nebudou. A jestli zase někdo zkusí hnát chudé na bohaté, bude veselo, nikoli poprvé.

Ti, co "tvořili" ústavu, to mysleli dobře. Aby si každý mohl přijít na své. Proto také máme tolik zbytečných institucí (třeba senát), které se do tak malého státu sotva vejdou. Ale tím také máme plno koryt - v tom jsme snad až opravdově socialističtí.

A tak - za takových okolností se je co divit, že pan Fiala, pan Bartoš, pan Rakušan, paní Adamová, pan Jurečka a nyní snad už i pan Okamura - začínají připomínat jen prskající křečky, co hájí svou noru? Já si ještě pamatuji skákajícího a prskajícího křečka, chránícího své imperium v cizím obilí...

Začít s opozicí diskusi znamená jen ztratit čas a usilovat o infarkt. To je snad jen pro sebevrahy.

Dovedu si představit tu náladu v partaji, která ve volbách propadla. Zvlášť u té, co nepropadla úplně. To rozpočítávání na en ten tiky dva špalíky - a ten půjde z kola ven! A přijde o tučné příjmy poslance! Bratrská láska se v takové partaji rázem změní v bratrskou nenávist. Ale hlavním viníkem se stane ten, kdo volby vyhrál. Svobodně a demokraticky!

Tak jakápak spolupráce!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…