Štěpán Kotrba: Čína je ochotna spolupracovat při budování otevřené světové ekonomiky

09.11.2021 14:53

Bez zájmu euroatlantického světa a bez jediného mediálního komentáře v Česku proběhl 4. 11. zahajovací ceremoniál 4. čínského mezinárodního importního veletrhu (CIIE), kde čínský prezident Si Ťin-pching přednesl zásadní projev o roli Číny ve světě obchodu s názvem „Nechte otevřený jarní vánek ohřát svět“. Exkluzivně přinášíme hlavní teze jeho projevu.

Štěpán Kotrba: Čína je ochotna spolupracovat při budování otevřené světové ekonomiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přivítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na nádvoří Pražského hradu

Čína vždy věřila slovům a rozhodla se podle skutků. Čína překonala dopad nové koronavirové epidemie a podpořila inovativní rozvoj zahraničního obchodu. Jako jediná velká ekonomika na světě dosáhla v loňském roce kladného růstu obchodu se zbožím. Významně přispěla k zajištění stability globálního dodavatelského řetězce, průmyslového řetězce a podpory obnovy světové ekonomiky.  V současné době čelí ekonomická globalizace protiproudu. Pokud nepostoupíte, ustoupíte. Musíme pochopit obecný trend ekonomické globalizace, podporovat země po celém světě v otevírání se, postavit se proti unilateralismu a protekcionismu a tlačit lidstvo k lepší budoucnosti.

Si Ťin-pching zdůraznil, že otevřenost je charakteristickým znakem současné Číny. Letos uplyne 20 let od vstupu Číny do Světové obchodní organizace. Během posledních 20 let Čína plně  plnila své závazky vůči WTO a neustále rozšiřovala své otevírání, což aktivovalo prudký jarní příliv rozvoje Číny a také aktivovalo pramenitou vodu světové ekonomiky. Těchto 20 let bylo 20 let, kdy Čína prohloubila reformy a plně se otevřela, 20 let, kdy se Čína chopila příležitostí a čelila výzvám, a 20 let, kdy Čína převzala iniciativu, aby převzala odpovědnost a přinesla světu prospěch. Rozvoj a pokrok Číny za posledních 20 let je výsledkem tvrdé práce a houževnatého boje čínského lidu pod silným vedením Komunistické strany Číny. Je také výsledkem čínské iniciativy posílit mezinárodní spolupráci a praktikovat vzájemný prospěch a vyhrát - vyhrát výsledky.  Rád bych vyjádřil své upřímné poděkování všem lidem ze všech společenských vrstev doma i v zahraničí, kteří se zúčastnili a byli svědky tohoto historického procesu a podpořili otevřený rozvoj Číny.

Si Ťin-pching zdůraznil, že je nutné „vidět a vědět, jak vstoupit, a pozorovat minulost a vědět, jak přijít.“ Aby země a národ byly omlazeny, musí postupovat v logice historického pokroku a vyvíjet se v trendu vývoje doby. Odhodlání Číny rozšířit otevírání se se na vysoké úrovni nezmění, její odhodlání sdílet rozvojové příležitosti se světem se nezmění a její odhodlání podporovat ekonomickou globalizaci směrem k otevřenějšímu, inkluzivnějšímu, vyváženějšímu a oboustranně výhodnému směru zůstane beze změny.  

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí

Zaprvé, Čína bude neochvějně udržovat skutečný multilateralismus. Mnohostranný obchodní systém, jehož jádrem je Světová obchodní organizace, je základním kamenem mezinárodního obchodu.  Čína podporuje rozvoj reformy WTO správným směrem, podporuje inkluzivní rozvoj mnohostranného obchodního systému a podporuje legitimní práva a zájmy rozvojových členů.  Čína se bude aktivně a otevřeně účastnit jednání o tématech, jako je digitální ekonomika, obchod a životní prostředí, průmyslové dotace a státní podniky, zachová si svůj status hlavního kanálu pro mezinárodní tvorbu pravidel mnohostranného obchodního systému a udrží stabilitu globálního průmyslového řetězce a dodavatelského řetězce. 

Zadruhé, Čína bude neochvějně sdílet tržní příležitosti se světem. Čína bude věnovat větší pozornost rozšiřování dovozu, podpoře vyváženého rozvoje obchodu, přidávání inovací demonstračních zón na podporu obchodu s dovozem, optimalizaci seznamu maloobchodních dovozů přeshraničního elektronického obchodu, podpoře zpracování dováženého zboží v rámci přeshraničního obchodu a zvýšení dovozu ze sousedních zemí. Čína podpoří integraci domácího a zahraničního obchodu, urychlí výstavbu města - mezinárodního spotřebního centra, rozvine elektronický obchod „Hedvábná stezka“, vybuduje moderní logistický systém a zlepší přeshraniční logistické kapacity. 

Zatřetí, Čína bude na vysoké úrovni neochvějně podporovat otevírání se. Čína dále omezí negativní seznam přístupu zahraničních investic, systematicky rozšíří otevírání odvětví služeb, jako jsou telekomunikace a lékařská péče, zreviduje a rozšíří „Katalog průmyslových odvětví podporujících zahraniční investice“ a zavede negativní seznam přeshraničních služeb. obchod v pilotních zónách volného obchodu. Čína se bude hluboce podílet na mezinárodní spolupráci, jako je zelená, nízkouhlíková a digitální ekonomika, a bude aktivně prosazovat své přistoupení k „Komplexní a progresivní dohodě o transpacifickém partnerství“ a „Dohodě o partnerství v oblasti digitální ekonomiky“.

Začtvrté, Čína bude neochvějně chránit společné zájmy světa. Čína se bude aktivně podílet na spolupráci mechanismů, jako je OSN, Světová obchodní organizace, Skupina dvaceti, APEC a Šanghajská organizace pro spolupráci, bude podporovat posílení diskusí o obchodu a investicích, digitální ekonomice, zelené a nízkouhlíkové otázky a podporovat globalizaci klíčových zdravotnických potřeb, jako jsou vakcíny. Spravedlivá distribuce a nerušený obchod v celém rozsahu podporují vysoce kvalitní společnou výstavbu „Pásu a stezky“.  Čína se bude aktivně podílet na řešení změny klimatu, udržování globální potravinové a energetické bezpečnosti a bude nadále poskytovat větší pomoc dalším rozvojovým zemím v rámci spolupráce Jih-Jih. 

Si Ťin-pching nakonec zdůraznil, že „je těžké vstát, když jste sám, ale pro každého je snadné jít“. Nová epidemie covid se nevyléčila a světové hospodářské oživení má před sebou hrbolatou cestu. Lidé ze všech zemí potřebují pomáhat si a společně překonávat obtíže. Čína je ochotna spolupracovat s dalšími zeměmi na vybudování otevřené světové ekonomiky a nechat jarní vánek otevřenosti ohřát svět. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Štěpán Kotrba

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…