Štěpán Křeček: Hrozí, že si začneme dovážet inflaci ze zahraničí

16.08.2018 13:38

„V případě, že česká měna nezačne posilovat, hrozí, že si ve druhé polovině roku začneme dovážet inflaci ze zahraničí. Takovýto vývoj by ovlivnil index cen vývozu a dovozu v neprospěch českých spotřebitelů,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Hrozí, že si začneme dovážet inflaci ze zahraničí
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Ceny vývozu ve druhém čtvrtletí 2018 meziročně klesly o 1,6 procenta. Výrazně klesala cena potravin, která se snížila o 3,6 procenta. Podstatné snížení cen bylo zaznamenáno i u promyslového spotřebního zboží, kde došlo k poklesu o 3,4 procenta. Naopak ke zvýšení vývozních cen došlo u minerálních paliv, které zdražily o 6,5 procenta.

Ještě rychleji než vývozní ceny klesaly dovozní ceny. Ve druhém čtvrtletí 2018 byl zaznamenán meziroční pokles o 2,4 procenta. Klesala přitom cena potravin o 7,3 procenta. Naopak ceny minerálních paliv v důsledku vývoje na mezinárodních trzích vzrostly o 16,3 procenta. Jelikož vývozní ceny meziročně klesaly méně než dovozní ceny, bylo dosaženo pozitivních hodnot směnných relací.

Vývoj cen zahraničního obchodu je značně ovlivněn kurzem koruny vůči euru. Druhé čtvrtletí letošního roku začínalo s kurzem 25,43 CZK/EUR a následně docházelo k oslabování koruny až na kurz 26,02 CZK/EUR. Nicméně z meziročního pohledu byla koruna ve druhém čtvrtletí 2018 silnější než ve stejném období minulého roku. Tento vývoj v konečném důsledku znamená, že index cen vývozu a dovozu meziročně klesl vlivem kurzových rozdílů, přičemž bez tohoto vlivu by docházelo k růstu indexu cen zahraničního obchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…