Štěpán Křeček: Tempo německého hospodářství zpomalilo na 1,5 procenta

15.01.2019 13:40

Zatímco v letech 2016 a 2017 rostl hrubý domácí produkt v Německu o 2,2 procenta, v roce 2018 došlo k výraznému zpomalení na 1,5 procenta. K mírnému růstu německé ekonomiky přispěla soukromá i vládní spotřeba a investice. Naopak německý zahraniční obchod zpomalil růst hrubého domácího produktu. I přes zpomalení ekonomiky dosáhlo hospodaření německé vlády rekordního přebytku 59,2 miliardy euro.

Štěpán Křeček: Tempo německého hospodářství zpomalilo na 1,5 procenta
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Horší výsledky německého hospodářství se postupně přenáší do České republiky, kde rovněž dochází ke zpomalování růstu hrubého domácího produktu. Podle údajů za 3. čtvrtletí 2018 česká ekonomika meziročně vzrostla o 2,4 procenta. Údaje za 4. čtvrtletí loňského roku budou zveřejněny až 15. února 2019.

„Je znepokojující, že největší evropská ekonomika ztrácí tempo svého růstu v situaci, kdy ještě nedošlo k brexitu a hlavní bojiště obchodních válek se vyhýbá Evropské unii. Po hlubokých propadech na burzách ze závěru loňského roku se začíná ukazovat, že se s dílčími problémy musí potýkat i reálné ekonomiky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V případě, že se zpomalování hospodářského růstu bude potvrzovat i v dalších zemích, může se ekonomika Evropské unie dostat do vážných problémů. Především na jihu Evropy mají mnohé státy astronomické dluhy, které dál prohlubují deficitním hospodařením. Při hospodářském ochlazování by docházelo k výpadkům příjmů veřejných rozpočtů, což by v krajním případě mohlo vést k propuknutí dluhové krize. Situaci v eurozóně bude navíc zhoršovat utahování měnové politiky, které započalo ukončením kvantitativního uvolňování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …