Vojtěch Kovář: Obávaný drak se probouzí. Brzy může být hodně zle

28.09.2016 17:19

Bohorovná a velkodušná gesta těch, kteří spočinuli na vavřínech civilizace, jsou cítit bláhovou rozumností bez špetky instinktu.

Vojtěch Kovář: Obávaný drak se probouzí. Brzy může být hodně zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Tak zaslepeni svou iluzorní výjimečností, svou nezpochybnitelnou perspektivou humanity, že neváhají využít každé možnosti, jak právě tuto ve skutečnosti vachrlatou perspektivu ustanovit zákonem a vše ostatní, když ne přímo zakázat, tedy alespoň pohanit, pokořit, vyhnat, zneuznat, ponížit.

A jakoby netuše probouzejí obávaného draka Evropy - draka zlověstného, draka instinktu, draka násilí, draka odhodlaného činu, draka dějinného.

Kam se uchýlí jejich takzvaná rozumnost před hněvem tohoto draka? Co odpoví jeho rozzuřené tlamě chrlící oheň? Kde bude hledat útočiště jejich subtilní argumentace?

Nejhloupější z nich budou v ústech mumlat formulky o svých právech, jejichž vymahatelnost znemožnili svým bohorovným a velkodušným klidem, nesnesitelným to zvukem pro spícího draka. Marně budou hledat soudce, který by mohl posoudit jejich vinu, marně právo a spravedlnost, které by je uchránily lynčování. A nejvýznamnější z nich - snad zase pro blaho všech - najde v sobě ještě dost drzosti, aby tváří v tvář drakovi prohlásil, že žádného draka není.

Evropan, nejnásilnější zvíře na planetě, našel konečně klid ve svých zákonech, které uložil sobě a pro sebe navzájem. Ukonejšil obrovskou dračí sílu a z bázně k drakovi vydobyl místo právu a svobodě, jehož ručitelem je spící drak. A teď byvší omámeni humanitním ideálem s bohorovným klidem sami si stanovují zákony proti Evropanovi odsouzenému ke svobodě.

Převzato z blogu autora, titulek upraven redakcí.

Vyšlo na eportal.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…