Zemřel Jan Skácel, symbol českého národovectví

23.11.2018 11:37

Koncem minulého týdne zemřel ve věku 84 let bývalý politický vězeň a symbol současného českého nacionalismu Jan Skácel.

Zemřel Jan Skácel, symbol českého národovectví
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Jan Skácel

17. listopadu 2018, symbolicky v Den boje za svobodu a demokracii, odešel na věčnost Jan Skácel. Politik tělem a duší, bojovník za české národní zájmy a symbol současného českého národovectví a vlastenectví.

Jan Skácel se narodil 13. září 1934 v Pardubicích, v podnikatelské rodině politicky spjaté se stranou Národní demokracie prvního československého premiéra dr. Karla Kramáře.

Matka Jana Skácela vstoupila v roce 1945 na doporučení bývalého živnostenského tajemníka Františka Přeučila do Čs. strany národně socialistické a současně rozšířila rodinnou továrnu na zpracování slídy, která v roce znárodnění zaměstnávala 155 pracovníků. V roce 1947 se stala členkou představenstva ČSNS a za tuto stranu zasedala i v Ústřední radě žen. V roce 1950 byla zatčena a spolu s Janovým nevlastním otcem odsouzena k dvaceti pěti letům žaláře, nevlastní otec k jedenácti. Oba byli propuštěni na amnestii presidenta republiky v roce 1960.

Jan Skácel nejprve pracoval jako účetní, posléze byl v rámci „akce 77 000“ převeden do výroby. Pracoval v Tesle Pardubice jako pomocný dělník, v podniku, kde před šestnácti lety byl jeho dědeček ředitelem. Následně byl přesunut na brigádu na Důl Čs. armády do Karviné, kde se v roce 1953 zúčastnil stávky, za což byl čtyři měsíce vězněn.

Po propuštění se vrací do Pardubic, absolvuje základní vojenskou službu, po které odchází do Prahy, kde je v roce 1961 opět zatčen a odsouzen ke dvěma letům vězení za podvracení republiky. Po svém propuštění pracuje v různých dělnických profesích.

V roce 1968 dokončuje střední školu a vstupuje do Československé strany socialistické.

V roce 1976 úspěšně absolvuje Právnickou fakultu University Karlovy.

Do roku 1989 pracuje jako právník u Pražské stavební obnovy. V roce 1990 se stává poslancem Národního výboru hl. města Prahy (dnešního magistrátu hl. m. Prahy) a spoluzakládá Národně sociální stranu, kde zastává funkci generálního sekretáře. V roce 1992 aktivně organizuje kampaň za zachování Československé republiky, stává se členem Národně demokratické strany, ze které v roce 1998 odchází. Od roku je 1999 členem Vlastenecké fronty, jejím mluvčím a v letech 2000 až 2001 jejím předsedou. Od roku 2001 připravuje instalaci politické strany Národní sjednocení a tuto úspěšně zakládá o rok později. Z postu předsedy NSJ odchází v roce 2004. V roce 2005 vstupuje do Českého hnutí za národní jednotu a stává se jeho místopředsedou. O rok později z ČHNJ vystupuje.

Od září 2008 byl členem a prvním místopředsedou Národní strany. Jako dlouholetý bojovník za české národní zájmy byl v srpnu 2005 zvolen volebním lídrem Národní strany ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu v roce 2006. Později se vrací do ČHNJ a byl jejím předsedou až do své smrti.

Jan Skácel, muž s fenomenální pamětí, politickým a historickým rozhledem, byl také vynikající šachista. Za politické vzory považoval Karla Kramáře, Ladislava Rašína a Vlastimila Klímu, se kterým se znal osobně a Josefa Nestávala a Františka Přeučila, odsouzené s Miladou Horákovou, se kterými se často potkával při rodinných návštěvách. 

V srdcích všech, kteří ho znali, je zapsán jako neúnavný bojovník za český národ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…