Adam (Úsvit): Kde končí argumenty, začíná… Co vlastně?

30.05.2014 17:01

Normálně tak nečiním, ale nemohu s klidným srdcem nereagovat na představení kolegy poslance Marka Ženíška z TOP 09 v pořadu Hyde park na ČT2. Netřeba se věnovat celému pořadu, klasická vyjádření, která odmítám přijmout, jsou typickým projevem zástupců této strany, dech mi totiž vyrazilo něco, co jsem doufal, že od představitele státu již nikdy neuslyším.

Adam (Úsvit): Kde končí argumenty, začíná… Co vlastně?
Foto: Úsvit
Popisek: Petr Adam

Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak. Ano, přesně to je věta, kterou již nikdy nechci slyšet od nikoho, natožpak od ústavního činitele. A vlastně tam ani nejde o ten Sovětský svaz samotný jako spíše o to vyjádření loajality někomu na časově neurčitelné období a vlastně následování někoho jako poslušný pejsek, aniž by mne skutečně zajímalo, jestli ten „páníček“ je tím dobrým, nebo nějakým gaunerem.

Přesně toho se totiž kolega Ženíšek dopouštěl v pořadu opakovaně. Téma, o kterém píši, je situace na Ukrajině. Jistě TOP 09 je ve svých názorech konzistentní od samého začátku. Jako možná lehce zaujatému pozorovateli situace mi ovšem celá událost slušně řečeno nestojí na logickém základu. Při volání po ústavnosti celého procesu souhlasí s neústavním odvoláním legitimně zvoleného prezidenta, souhlasí s neústavním nastolením nové Jaceňukovy vlády, odmítají občanské referendum na Krymu... No, je toho víc než dost.

To, co mne opravdu nadzvedlo ze židle, je ovšem odpověď na otázku diváka, která parafrázovala výrok prezidenta USA Obamy z doby nedávno minulé, ve které se vyjádřil, že USA mají právo napadnout kohokoliv, pokud pocítí ohrožení vlastních občanů, svých svobod, svých zájmů nebo svých zdrojů. Součástí otázky také bylo, jestli když jedno smí dělat USA, tak to současně nesmí vyslovit Rusko? Odpověď byla promptní. USA to dělat smí a zlé Rusko už to samozřejmě dávno dělá. Současně pan Ženíšek dodal, že tím, že od roku 1990 jsme součástí západního společenství, měli bychom podporovat našeho partnera USA. Protože Rusko už nás přece okupovalo a nechceme ruské tanky v Praze, což podle něj hrozí.

TOP 09 musí  žít v neuvěřitelné paranoii. Rétorika, toliko podobná dalšímu hledači ruských agentů GRU podle synergického kyvadla Petru Cibulkovi, ale silně pokulhává. Je totiž založena čistě na kolektivní a historické vině. Ano, samozřejmě, kdo si svoji minulost nepamatuje, bude si ji muset zopakovat. Ale my si svoji nedávnou minulost pamatujeme. A naše paměť sahá mnohem dál. Ale pohled na svět pana kolegy Ženíška mne donutil zamyslet se, kdo je tedy náš opravdový přítel.

Jistě, Rusko to být nemůže. Jsou velcí, pijí vodku, okupovali nás a vůbec – my Češi je nemáme rádi, protože nás často poráží v hokeji atd.

EU je přece náš kamarád, jsme její součástí a... V EU jsou Němci, ti nás také napadli, okupovali, chtěli nás vymazat z povrchu planety Země. Ale to byli přece ti špatní Němci a je to už dlouho, teď dělají dobrá auta a máme je rádi.

V EU jsou také Francouzi a Velká Británie – ti přece naši kamarádi jsou, ale počkat, jedno historické datum tu přeci jenom je. Sice je to zhruba stejně dávno jako s těmi Němci, ale na Mnichov nelze zapomenout. No ale Francie má dobré víno a UK? Tak třeba dobré sitcomy.

Dalo by se dlouho pokračovat, Švédi nás okupovali (my od Brna víme), Slovensko s námi nedrželo basu v 2. světové válce, uplatňování historické a kolektivní viny může pokračovat prakticky do nekonečna. Dává však smysl? Je to správné a logické uvažování? Není a nemůže být. Svět je dynamický systém, který se neustále vyvíjí a mění. Geopolitická situace se mění každý den a my musíme každý den sledovat, co, kdo a jak dělá. USA můžou být náš spojenec nebo my jejich, ale to neznamená, že jim vypíšeme bianko šek na jakékoliv akce, kterých se v budoucnosti dopustí. I TOP 09 volá po dodržování lidských práv kupříkladu v Číně, očekávám, že po stejných, nerozdílných lidských právech budou volat kdekoliv jinde na světě. Ale dělají to? Nemám ten pocit.

To, co cítím, je, že tu zase máme skupinu politiků, kteří křičí se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak. Jen to „Sovětský svaz“ nahradili něčím jiným. Nekritický pohled na jakéhokoliv partnera není loajalita, je to něco, co se nazývá krásným českým slovem „vlezdoprdelismus“ a já takovým alpinistou býti nechci.

Je mi jasné, že spousta lidí se mnou nemusí souhlasit, ale mým přáním je mít v ČR takové politiky jako jsou Obama a Putin. Takové, kteří budou vždy jasně stát za zájmy svého státu a národa. Nebudou vypisovat bianko šeky jiným mocnostem a nebudou servilně nabízet svoje území vojenským jednotkám cizích států bez toho, aby s tím souhlasili také občané našeho státu. Takové politiky, kteří řeknou těm větším a silnějším: Jsme tu a nebojíme se říct vlastní názor, jsme s vámi, ale nikdy nám nelžete, jsme tu a intenzivně dohlížíme na to, že neobelháváte nás ani nikoho jiného.

Máme takové politiky? Jistě, že máme. Ale rozhodně jimi nejsou zástupci TOP 09. Čí zájmy totiž oni hájí, mi není jasné. Před volbami do europarlamentu na klopách hrdě nosili odznak s nápisem „Jsem Evropan“. Možná by bylo na čase říct občanům ČR, že pro tuto stranu jsou na prvním místě zájmy někoho jiného, ale rozhodně ne jejich.

Mgr. Petr Adam
poslanec Úsvitu za Jihomoravský kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…