Bárta: Dva roky jsem účelově kriminalizován

23.01.2013 17:50

Prohlášení k soudnímu procesu

Bárta: Dva roky jsem účelově kriminalizován
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Dva roky jsem účelově kriminalizován, aby se zapomnělo, že jsem vyhnal kmotry z Ministerstva dopravy a na slevách a reklamacích předražených cest ušetřil státu 7 miliard korun. Křivé obvinění Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí nesmí být potrestáno, protože tito dva poslanci drží vládu kmotrů Kalouska a Nečase svými hlasy nad vodou. Už se zdržovat na distanci nenechám, pro mě je podstatný verdikt odvolacího soudu a budu pokračovat ve své kandidatuře na předsedu Věcí veřejných.

V roce 2010 jsem byl médii a veřejností obviňován, že jsem produktem kmotrů pražské ODS a Věci veřejné béčkem ODS a že přicházím na ministerstvo dopravy jen krást. Tato sprostá podezření se mi ale podařilo záhy vyvrátit. Snížil jsem cenu silnic slevami od stavebních firem o 2,5% , cenu železnic dokonce o 5%, celkově jsem tak za půl roku ušetřil 7 miliard korun

Lidé si v souvislosti s mým působením na ministerstvu asi více vzpomenou na odhalení a zrušení zakázek na předražené zalévání květin a drahých medvídků, nebo na cedule „Zde stavěla Skanska“. Méně však asi zaregistrovali podstatnější opatření, a sice že jsem zakázal vstup kmotrům na ministerstvo dopravy a že jsem jen na reklamacích se Skanskou ušetřil státu stamiliony korun.

I nyní na víkendovém Velkém sněmu jsem řekl, že VV šly do vlády s naivním očekáváním změny politické kultury, ke které mělo postačit zašpuntování penězovodů na Ministerstvu dopravy a odšpuntování vyšetřování korupce na policii.

Moje i Johnovo protikorupční snažení bylo ale utlumeno ve chvíli, kdy kmotrům teklo do bot. V době, kdy jsem já dal zásadní podnět pro vyšetřování ústeckého ŘSD a současně v době, kdy Radek John prosadil výměnu policejního prezidenta, došlo zradou Škárky a Kočí ke kriminalizaci mé osoby a celých Věcí veřejných.

Odstoupil jsem v dubnu 2011 z funkce ministra dopravy, s tím, že nechci zatěžovat „protikorupční“ vládu a brzdit reformy. Odstoupil jsem ale s vědomím toho, že disponuji důkazy, kterými mohu dokázat, že Škárka s Kočí lže.

Určitě si vzpomenete, že ještě než vyšetřování začalo, zveřejnil Lukáš Vích nahrávku, na níž se Kočí jednoznačně přiznává, že s tehdejším šéfem poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem a s kmotry ODS připravovala puč ve VV a že měla na jakousi její novou politickou stranu inkasovat 120 milionů. Přes toto svědectví a roční vyšetřování policie byl Vích vyslechnut až u soudu, kde vedle Vícha zaznělo svědectví i Tomáše Jánského o snaze Škárky mě zdiskreditovat, aby mohl být sám ministrem.

Ke cti soudce Šotta nejzávažnější důkaz však zazněl až u soudu.  Tím je nahrávka rozhovoru Kočí s Kamilem Jankovským, kde Kočí hovoří, několik týdnů před obviněním mé osoby, že Bártu odpálí a s Jankovským na nahrávce probírá varianty tzv. „ up“ ve VV. Přiznává, že má nabídky od tatínka od Jirky (Romana Jurečka loutkovodiče Jiřího Pospíšila ) v souvislosti s Nečasovou variantou a zároveň Jankovskému sděluje, že má i velmi velkou nabídku od Kalouska.

Přes tyto jednoznačné důkazy nemohl soudce Šott jinak, než že se rozhodl, že mé půjčky poslancům obrátil v úplatek Škárky a Kočí.

Určitě si také vzpomenete, že Soudce Šott označil Kočí za nedůvěryhodnou osobu a doporučil její prošetření orgánům činným v trestném řízení. Škárka se nakonec usvědčil sám, když u soudu pod tlakem zpanikařil a tvrdil, že má nahrávku ze dne předávání údajného úplatku, u které kriminalistický  ústav dokázal, že tato vznikla už na konci ledna. Tato nahrávka naopak ukázala, že úklad Škárky začal dva měsíce před podáním trestního oznámení na mou osobu.

Soudce Šott však dle mého názoru neunesl, že by musel zapojit do verdiktu účast Nečase, Kalouska a MF DNES, která koordinovala celou antikampaň proti mně. Jak ostatně potvrdila sama Kočí slovy, že Kmentu platí ODS. Soudce Šott tyto protiargumenty neunesl a podle přísloví, když chceš psa bít, hůl si vždy najdeš, odsoudil mě nepochopitelně za to, že jsem nabídl bezúročné půjčky údajně proto, aby si poslanci nezvedli poslanecké náhrady. 

Odvolací soud mi dal za pravdu a já nechci ani minutu zůstávat na trestné lavici. Už v minulosti jsem avizoval, že verdikt Odvolacího soudu je pro mě dostatečným důvodem, abych rozjel naplno kampaň na předsedu Věcí veřejných.

Stavbařskému lobby a oligarchům chci vzkázat, že snaha mě umlčet soudním maratónem nevyšla. Občanům vzkazuji - nevzdám se a dál budu pokračovat ve své politice za rozbití kartelu mocných, který jen vysává z občanů další a další peníze, ať skrze předražené silnice, či potraviny, tak skrze zabetonované kmotrovské vazby. Jim rozhodně neustoupím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.