Bárta: Index blahobytu by měl Nečasově vládě otevřít oči

01.01.2013 11:29

Nevím, jestli vůbec existuje nějaká mezinárodní srovnávací statistika, kterou by se Nečasova vláda mohla pyšnit.

Bárta: Index blahobytu by měl Nečasově vládě otevřít oči
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Česká republika vytrvale upadá a ztrácí i v kategoriích, kterými se dříve mohla relativně chlubit. Tou je právě i index prosperity, který měří blahobyt v jednotlivých zemích světa.

Vzpomínám si v souvislosti na výrok ministra financí Miroslava Kalouska, který prohlásil, že si žijeme jako prasata v žitě a že nákupní košíky v Lidlu Čechům stále přetékají. Pokud tomu tak skutečně bylo, o čemž pochybuji, tak studie Prestižního světového institutu Legatum potvrzuje, že situace se změnila. Tato instituce již řadu let vypracovává tak zvaný index prosperity, který měří a porovnává úroveň života ve 142 zemích světa. Podobným žebříčkům má cenu věnovat zvýšenou pozornost, protože jsou zdrojem objektivního srovnání našeho postavení ve světě oproti jiným zemím.

Česká republika ztrácí nejenom svojí hospodářskou konkurenceschopnost a úroveň vzdělanosti, ale jak se teď potvrdilo, v porovnání s jinými ztratila i v ukazatelích blahobytu. V žebříčku výše zmíněného institutu nás letos dvě nové země degradovaly o dvě příčky nazpět a v celkovém pořadí jsme se tak ocitli na 28. místě. Tento pokles není však jen nějaký výkyv, jelikož na 28. pozici jsme se propadli z 26. v roce 2011, resp. 24. z roku 2010.

Zajímavé jsou v tomto srovnání přitom i jednotlivé kategorie indexu. Třeba v oblasti demokracie a osobních svobod jsme se pak posunuli z 23. pozice o 22 příček dozadu, na naše dnešní „krásné“ 45. místo. Jen čekám, kdy doženeme Bělorusko nebo Severní Koreu.

Přitom je zapotřebí si uvědomit, že tyto změny a posuny nejsou ani tak v absolutních hodnotách, často se jiné státy zlepšují, zatímco naše vláda prostě nečiní, nebo činí vše proto, abychom klesali. A tak nás všichni vesele předhání, zatímco my nadále jsme nuceni sledovat, jak naše váda složená z přeběhlíků a podporována odsouzenci schvaluje zvýšení daní, které nepomůže nikomu tím méně rozvoji blahobytu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.