Bárta: Podáváme trestní oznámení na machinace Babišova Agrofertu s cenou obilí

20.03.2013 13:13

Dnes ráno žádaly VV o zařazení dvou mimořádných bodů na pořad schůze. Věci veřejné chtěly projednávat machinace s cenami obilí, na kterých Agrofert Andreje Babiše vydělal na 200 mil. Kč a podnítil spekulace s tuzemským obilím. V této souvislosti se proto Vít Bárta společně s Josefem Novotným rozhodli podat trestní oznámení. Zároveň chtěli dnes ve Sněmovně projednávat přípravu neuspokojivého zákona o významné tržní síle.

Bárta: Podáváme trestní oznámení na machinace Babišova Agrofertu s cenou obilí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Stát v roce 2010 rozhodnul snížit své obilné zásoby a začal je rozprodávat. Kvůli machinacím s cenou měl stát přijít o 200 mil. Kč. „Rozhodli jsme se proto  společně s Josefem Novotným podat trestní oznámení. Zdůrazňuji, že je zde důvodné podezření, že došlo ke spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby a zneužití informace a postavení v obchodním styku“, říká na tiskové konferenci Vít Bárta, předseda VV. 

Indicie o trestné činnosti vedou jak do Státní správy hmotných rezerv, tak do vedení Ministerstva průmyslu a obchodu a firmy Agrofert Andreje Babiše.
„Připomínám, že všechny tyto rozpuštěné zásoby byly totiž prodány jen jednomu subjektu a to navíc za cenu, která byla poloviční oproti ceně tržní“, říká Bárta a dodává, že místo toho, aby se prodávalo za 4800 Kč za tunu, prodávalo se za polovičních 2400 Kč. Celou tučnou prémii tak slíznul pan Babiš.

Druhý bod, který VV chtěli ve Sněmovně projednávat, je příprava zákona o významné tržní síle. „Českou republiku a její občany už velmi dlouho sužují vysoké ceny potravin. Není to způsobeno jen tím, že vláda navyšuje DPH, ale také stávající neuspokojivou podobou zákona o významné tržní síle,“dodává Bárta.

Tento zákon totiž umožňuje potravinovým velkododavatelům navyšovat cenu potravin bez toho, aniž by se o té ceně s kýmkoliv bavili.

„Premiér Nečas si vzal v rámci vlády přípravu tohoto zákona pod sebe. On je tedy ten, kdo bude zákon připravovat a překládat a bude právě on, kdo bude nastavovat jednotlivé parametry“, říká Bárta. Bohužel koalice se o tomto problému nechce s opozicí bavit. „My ale budeme na vládu i nadále tlačit a budeme se snažit ovlivnit změnu zákona o významné tržní síle tak, aby došlo reálně k poklesu ceny potravin a naplnili jsem jedno z desatera VV – levnější život v ČR“, uzavírá Bárta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…