Březina (KDU-ČSL): Dobeš se stal hrobařem českého školství

04.02.2012 21:10

Zastavení evrospkých miliard do českého školství je podle mých informací skutečně na spadnutí.

Březina (KDU-ČSL): Dobeš se stal hrobařem českého školství
Foto: kduvysocina.cz
Popisek: Europoslanec Jan Březina

Zastavení 50 miliard evropských dotací do českého školství skutečně vážně hrozí, sám jsem na toto nebezpečí v poslední době na základě signálů z Evropské komise opakovaně upozorňoval (viz tiskové zprávy z 30 a 31.1.).

Evropská komise začíná považovat situaci na ministerstvu školství za bezvýchodnou a vzhledem ke stupni rozkladu tamního systému čerpání evropských dotací nevidí šanci na zásadní obrat k lepšímu. Ministr Dobeš místo systémového řešení přichází s nahodilými a z prstu vycucanými projekty, které zavánějí pokusem o tunelování evropských fondů. Hraje tak s Evropskou komisí nečistou hru a ta je na takové jednání mimořádně citlivá. Je to totiž ona, kdo nese před Evropským parlamentem, členskými státy, ale především před občany EU odpovědnost za řádné a zákonné nakládání s prostředky evropských daňových poplatníků.

Ministr Dobeš se v očích Evropské komise totálně zdiskreditoval a svými přešlapy nejenom na poli evropských dotací se postupně vypracoval v hrobaře českého školství.

Z evropských dotací na ministerstvu školství se stala časovaná bomba, která začíná dotikávat. Ministr Dobeš svou šanci propásl a premiér Nečas by udělal osudovou chybu, kdyby se na něj nadále spoléhal.

Na hrobníkově lopatě se kvůli ministru Dobešovi nyní nachází 50 miliard tolik potřebných evropských dotací a jediná šance, jak z ní utéct, je jejich bezodkladné převedení z ministerstva školství do tematicky příbuzného a fungujícího programu Lidské zdroje a zaměstnanost na ministerstvu práce a sociálních věcí. O přesunu může rozhodnout  vláda a ta by tak měla navzdory případnému odporu VV bezodkladně učinit.

Klíč k evropským miliardám nyní drží v rukou premiér Nečas. Je nyní na něm, aby projevil státnickou rozhodnost a ministra Dobeše od evropských miliard rázně a jednou pro vždy odstřihl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.