Bursík (SZ): Navrhl jsem mimosoudní vyrovnání s p. Vostárkem z vlastních prostředků

12.10.2011 8:52

Vyjádření Martina Bursíka k žalobě pana Vostárka a některým mediálním výstupům, které celou kauzu zkreslují.

Bursík (SZ): Navrhl jsem mimosoudní vyrovnání s p. Vostárkem z vlastních prostředků
Foto: zeleni.cz
Popisek: Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík

V červnu 2010, kdy už jsem nebyl předsedou Strany zelených (v rozporu s tím, jak je to opakovaně v médiích uváděno), jsem vedl volební kandidátku strany v Ústeckém kraji. Téma poškozeného životního prostředí a zdevastované krajiny těžbou nás vedlo k úvaze použít ve volební kampani motiv písně skupiny Katapult "Až". Kontaktoval jsem proto frontmana skupiny Katapult Oldu Říhu, který s použitím souhlasil, nápad se mu líbil, měl z něj radost. Souhlas a podporu vyjádřil Olda Říha v rozhovoru, na společné fotografii i ve videoklipu.

Neměli jsme tušení, že text k písni napsal pan Ladislav Vostárek. Neznali jsme ho. Kdybychom to věděli, samozřejmě bychom ho vyhledali a o souhlas požádali i jeho. Strana zelených zaplatila za hraní písně na mítincích řádně poplatky Ochrannému svazu autorskému, jednali jsme v dobré víře, že máme potřebné souhlasy a konáme korektně a čestně, v intencích motivu písně.
 
V průběhu kampaně jsme dostali od pana Vostárka dopis, ve kterém poukazoval na použití jeho autorského textu bez souhlasu. Okamžitě jsme tuto etapu kampaně ukončili. V žádném případě nebylo cílem pana Vostárka obejít, poškodit či se jakkoli obohatit (k čemuž ani nemohlo dojít a nedošlo).

Pan Vostárek zažaloval fyzickou osobu Martina Bursíka i Stranu zelených. V úterý se konalo první jednání soudu, na jehož počátku soudce konstatoval, že volební kampaň byla kampaní politické strany a nikoli fyzické osoby Martina Bursíka a dalších kandidátů, s kampaní spojovaných a na plakátech v souvislosti s motivem písně vyobrazených. Právní zástupce pana Vostárka na základě tohoto stáhl žalobu na Martina Bursíka.

Přesto, že mne soud zbavil právní odpovědnosti za jednání politické strany, dal jsem své právní zástupkyni pokyn, aby navrhla panu Vostárkovi řešit spor smírnou cestou a nabídla mu vyrovnání a omluvu. Rozhodl jsem se, že vyrovnání panu Vostárkovi uhradím z vlastních prostředků a nebudu tímto zatěžovat již tak napjatý rozpočet Strany zelených. Vzniklá situace mě mrzí a je mi osobně nepříjemná. 

Tento krok jsem učinil proto, abych chránil Stranu zelených před samotnou existencí žaloby a jejími důsledky. Mám za to, že jde o poctivé a čestné řešení situace, ke které došlo nedorozuměním, nikoliv ze zlé vůle.
Věřím, že pan Vostárek i vedení Strany zelených tento krok ocení.
 
Martin Bursík

Čtěte také:
Bursík: Měl jsem povolení k použití písně od Oldy Říhy
Soud projedná žalobu textaře Katapultu na Stranu zelených. Ukradla mu slogan
Bursík (SZ): A co děti? Mají si kde hrát?

Bursík se sloganem narazil, žaluje ho textař Katapultu

##MINIPAS 117##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Martin Bursík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…