Drastichová: Věci veřejné jsou proti těžbě uhlí v Beskydech

21.11.2011 10:01

Lidé v beskydském regionu se bojí, že se v zakonzervovaném dole Frenštát zase bude těžit uhlí. O tomto nebezpečí jednali zástupci moravskoslezských Věcí veřejných s představiteli dotčených samospráv i občanských sdružení. Krajská rada VV přijala usnesení proti těžbě uhlí v Beskydech.

Drastichová: Věci veřejné jsou proti těžbě uhlí v Beskydech
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jana Drastichová, Radek John a Karolína Peake

„Budu prosazovat, aby se v energetické koncepci České republiky nadále nepočítalo s těžbou černého uhlí na dole Frenštát," slíbila po jednání předsedkyně moravskoslezských VV a poslankyně Jana Drastichová.

Občany podbeskydských obcí v poslední době zneklidňuje zvýšená aktivita OKD v dobývacím prostoru Frenštát - Trojanovice. Bojí se, že za snahou prosadit bezmála kilometr dlouhou, takzvanou průzkumnou ražbu se ve skutečnosti skrývá příprava na zahájení těžby černého uhlí se všemi negativními dopady na zdejší region. „Průzkumná ražba by trvala několik let a znamenalo by to návoz technologie potřebné k zahájení hornické činnosti," řekl garant oblasti životního prostředí VV Pavel Dostál.

„Vzhledem k tomu, že značná část vytěženého černého uhlí je vyvážena firmami do zahraničí bez adekvátního příjmu státu, není otevírání nového ložiska ve veřejném zájmu," dodala poslankyně Drastichová po jednání, kterého se zúčastnili předseda klubu VV Frýdlant nad Ostravicí Tomáš Kokeš, starosta Trojanovic, předseda Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu Jiří Novotný a předseda o.s. Naše Beskydy Stanislav Uruba.

Společnost OKD se snaží prosadit průzkumné vrty také proto, aby mohla zvrátit rozhodnutí stavebního úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm o odstranění desítek černých staveb, včetně důlních věží. Společnost OKD by tyto stavby ráda legalizovala právě prosazením průzkumných vrtů. VV proto budou prosazovat, aby v energetické koncepci vlády byl důl Frenštát z plánů na těžbu uhlí vynechán, a současně budou jednat s koaličními partnery, aby v připravované novele horního zákona nebyla zakotvena nepřiměřená práva soukromých těžebních společností. „Zákon musí dávat dostatečné možnosti státu ochránit své nerostné bohatství. Z rozhodování o využití krajiny nesmí být vyloučeni ani místní lidé, ani obce," vysvětlila Jana Drastichová.

Více:
S těžbou uhlí v Beskydech se nepočítá, slíbil ministr starostům

##PROFIL 2263##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…