Farský (TOP 09): O veřejných prostředcích jedině veřejně

14.08.2012 8:50

Komentář poslance Jana Farského

Farský (TOP 09): O veřejných prostředcích jedině veřejně
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

Před čtyřmi měsíci jsem na této stránce poprvé publikoval článek o Registru smluv, webové stránce, na níž by měly být povinně zveřejňovány všechny smlouvy uzavřené veřejným sektorem, ale také objednávky a faktury, které vystaví a proplatí.

Myšlenka zavést takový registr v České republice se setkala s úspěchem, objevily se nicméně i hlasy, podle nichž je provozování takového registru téměř nemožné technicky – a především to má přinést zcela nepřiměřenou administrativní zátěž.

Ze Slovenska, které mi bylo velikou inspirací, ovšem vím, že zavedení Centrálneho registra zmlúv přineslo úsporu 20 procent veřejných prostředků, což by u nás mohlo být kolem 30 až 40 miliard korun. Hlavně proto jsem se svého nápadu nechtěl vzdát. O jeho zkušební realizaci jsem požádal městského informatika a výsledek?

Ono to jde! A docela jednoduše. Jen se musí chtít, což zkrátka někdy bývá problém. Od 1. srpna jsou tak zveřejňovány veškeré:

• smlouvy, které město uzavře
• faktury, na základě nichž město poskytne plnění
• a konečně také objednávky, které město vystaví.

Dokumenty je možné zobrazit podle období, ve kterém vznikly, ale také třeba jen všechny dokumenty, které souvisí s konkrétním subjektem – smluvním partnerem. Nudným popisem aplikace vás nicméně nemíním zdržovat, výsledek si můžete prohlédnout sami, a to zde.

Toto opatření, které ověřuje životnost slovenského modelu i v našich podmínkách, je prvním krokem směrem k vyšší transparentnosti a informovanosti o nakládání s veřejnými prostředky. Další by měly následovat již záhy – od 1. září by měl obdobný registr začít fungovat na Ministerstvu financí. Zveřejňovány v něm budou smlouvy, faktury a objednávky ministerstev financí, zdravotnictví sociálních věcí a kultury spolu s Ředitelstvím silnic a dálnic. Jeho přípravy v současnosti vrcholí.

A konečně - na zářijové schůzi Poslanecké sněmovně bude v prvním čtení projednáván návrh zákona o Registru smluv, který by povinnost zveřejňovat uvedené dokumenty stanovil všem ministerstvům, krajům, obcím a dalším subjektům z veřejného sektoru. Návrh, který zakotvuje nezpochybnitelný princip - veřejné prostředky pod veřejnou kontrolou, podpořilo svým podpisem třiapadesát kolegů napříč politickým spektrem. I proto věřím, že Poslaneckou sněmovnou projde hladce. Držte nám palce!

Podrobnější informace naleznete na:

Plné znění návrhu zákona o Registru smluv- http://www.psp.cz/ff/df/51/c0/0c.htm

Argumentář k Registru smluv- http://www.janfarsky.cz/aktuality/116_Argumentar-k-Registru-smluv/

Jan Farský
poslanec TOP 09 a starosta Semil

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…