Filip (KSČM): Setrvání VV i Vondry ve vládě by bylo nejen deklarací její prokorupční orientace

13.04.2012 20:00

Po odsouzení dvou poslanců vládní koalice, byť nepravomocném, musí současná vláda znovu přehodnotit své další působení.

Filip (KSČM): Setrvání VV i Vondry ve vládě by bylo nejen deklarací její prokorupční orientace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Sice si před pár dny členové koalice, obrazně řečeno, všichni opět padli do náruče a svorně se dohodli na dalších škrtech postihujících většinu občanů, ale nyní se situace změnila. V očích široké veřejnosti logické odůvodnění rozsudku  nebylo jen soudem nad Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou, ale obecně nad praktikami, které, žel, nejen v této vládní straně panují. Vyjádření premiéra Nečase z března tohoto roku, že není důvod měnit kvůli tomuto soudnímu procesu složení vlády, protože obžalovaní v této kauze ve vládě nefigurují, se stalo nyní, po vyhlášení rozsudku, morálně i politicky nezdůvodnitelným. Celá česká veřejnost dobře ví, že strana Věci veřejné je projektem Víta Bárty, a i když on sám z politiky odejde, neexistuje žádná záruka, že nebude své kolegy ovlivňovat i nadále a že se poměry v této straně zásadně změní.  Navíc je jasné, že jde o jedinou politickou stranu, která je určitým způsobem spojena s bývalou bezpečnostní agenturou ABL.

Navíc by měla vláda konečně začít řešit i kauzu ministra Vondry. Politickou odpovědnost za způsobení majetkové škody našemu státu nepochybně nese už z titulu své tehdejší funkce, bez ohledu na to, že na smlouvách jeho podpisy nefigurují. Aktuální výpověď jeho bývalé náměstkyně J. Hendrichové, podle níž byl A. Vondra o vynakládání prostředků na zajištění českého předsednictví EU na poradách pravidelně informován, celou věc uvádějí do mnohem dramatičtějších souvislostí.Pokud Petr Nečas nebude tyto dvě záležitosti řešit, potvrdí, že  vláda je  prokorupční a jen ještě více posílí oprávněný odpor většiny občanů. A jestliže platí, že Nečasova vláda už nemá právo na existenci, protože jedná proti zájmům většiny českých občanů, pak současná situace tento závěr zesiluje mnohonásobně.

Samotný premiér P. Nečas  by měl  ukončit tuto zcela ostudnou situaci a umožnit nové volby. Vyzývám ho, aby vláda sama respektovala  tento neudržitelný stav,  navrhla a předložila usnesení, které umožní ústavním způsobem  předčasné volby, a aby při tomto hlasování zejména ona sama respektovala fakt, že ztratila důvěru  naprosté většiny občanů.

Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM a poslanec Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.