Gajdůšková: MŠMT se chová ke krajům nehorázně

21.08.2012 5:27

Konkurzy na ředitele škol vládní návrh stanovil jako povinné bez výjimky po šesti letech.

Gajdůšková: MŠMT se chová ke krajům nehorázně
Foto: ČSSD
Popisek: Alena Gajdůšková

V Senátu jsme toto ustanovení i z mého podnětu změnili na možnost. V Českém Rozhlase se dnes vyjádřil náměstek ministra školství Ladislav Němec: „Stanovisko ministerstva školství a legislativní rady vlády k paragrafu, který definuje konkurzy a rekonkurzy na ředitele bylo jasné: konkurzy se vypisovat nemusely.“ Dnešní vyjádření MŠMT ke konkurzům je proto vůči krajům nehorázné. Jmenování ředitele má dnes v ruce zřizovatel, což jsou většinou především obce. Provozní náklady, které hradí, jsou však jen částí rozpočtu škol, nehledě na neschopnost posoudit odborné kvality ředitele. Prospělo by věci, kdyby při  rozhodnutí o jmenování měl slovo také odborný orgán, např. Odbor školství kraje nebo Česka školská inspekce. Na diskuzi a přípravě novely v tomto smyslu jsme se již dohodli s hejtmanem Zlínského kraje Stanislavem Mišákem a předsedou jeho školského výboru Petrem Navrátilem. Obce  i kraje postupovaly přesně podle záměru ministerstva  ve znění zákona před projednáním v Senátu. Je farizejstvím , jestliže se nyní ministerstvo  snaží vyvolat dojem, že zřizovatelé vlastně žádné konkurzy ani dělat neměli, protože to po nich nikdo nechtěl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Urbanová (STAN): Rozděl a panuj umí všichni takoví - Ivanišvili, Putin… a Fico na Slovensku

7:02 Urbanová (STAN): Rozděl a panuj umí všichni takoví - Ivanišvili, Putin… a Fico na Slovensku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Gruzii.