Gajdůšková: Napraví ministr Fiala chyby svých předchůdců? Nezbývá než věřit

04.05.2012 21:34

Od středy tohoto týdne má jedno z našich nejdůležitějších ministerstev nového šéfa. Akademik, politolog a nestraník Petr Fiala, nahradil na postu ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše z Věcí veřejných.

Gajdůšková: Napraví ministr Fiala chyby svých předchůdců? Nezbývá než věřit
Foto: ČSSD
Popisek: Alena Gajdůšková

Vracet se k již - naštěstí - skončené epizodě, tedy k působení exministra Dobeše, není v tuto chvíli asi vhodné. Bohužel, ať chceme, či nechceme, zapomenout na počiny pana exministra v čele tohoto resortu, který je z mého pohledu jedním z nejdůležitějších pro budoucí vývoj České republiky, není možné. Jeho „odkaz“ nás bude ještě dlouho pronásledovat, bude se nám stále připomínat.

Na nového ministra, jehož jmenování ocenila jak akademická obec, tak - světě div se -  i politici (zprava i zleva), čeká spousta problémů, které potřebují rychlé řešení, nebo alespoň správné nasměrování. Co musí a měl by řešit nový ministr, je zpožděné čerpání evropských fondů, dořešení financování regionálního školství, sportu či posílení financování vědy.

Jako odborná mluvčí soc. dem. pro vědu, výzkum a inovace ráda slyším, že novému šéfovi resortu školství z hledáčku neunikl ani právě tento posledně pojmenovaný problém se změnou financování vědy, tedy se současnou metodou rozdělování peněz podle výsledků, tzv. kafemlejnek.

Je toho požehnaná porce, někdo by mohl říci, že na jednoho člověka až až. Minulý pan ministr si svou „hluchotou“ vůči všem přivodil to, že  zůstal ve svém úřadě sám a odříznut od reality dění. A je jedno, zda byla způsobena jeho arogancí či neznalostí. Dopady toho byly zničující. Přála bych si proto, abychom dokázali navodit vzájemnou komunikaci napříč politickým spektrem i s odbornou veřejností, která by pomohla ke stabilizaci celého systému a jeho dalšímu rozvoji. Je třeba naslouchat odborníkům. Osobně jsem přesvědčena, že systém vzdělávání vzhledem ke své složitosti a dlouhé setrvačnosti při jakékoliv změně a důležitosti pro budoucnost nemůže být obětí ideologických náhledů.

Jméno Petra Fialy padlo sice zcela neočekávaně, po politických tahanicích kdo by byl nejlepší, jestli véčkař, peakař, nebo snad jiný straník. Profesor Fiala není nepopsaný list a jetřeba jeho volbu ocenit. Kdo se pohybuje v oblasti školství, vědy, vzdělání,jej zná a ví, že je považován za odborníka v oblasti vysokého školství. Jenže systém vzdělávání začíná u nás už v mateřských školkách.  

A proto doufám, že nový ministr nenaplní vizi, která před časem unikla z koaličních řad na zrušení ministerstva školství a vzdání se odpovědnosti státu za vzdělávání v celé oblasti základního a středního školství.

Bez kvalitního vzdělávání a provázanosti jednotlivých stupňů škol nemůžeme dosáhnout vysoké úrovně vzdělanosti, která je základní podmínkou dalšího sociálního a hospodářského rozvoje země.

Přeji panu ministrovi, aby dokázal školství v zemi Jana Amose Komenského pozvednout tam, kam patří. Sobě a společnosti přeji, aby se prof. Fialovi podařilo napravit chyby jeho předchůdců.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!