Grebeníček (KSČM): O mafii ODS, co ovládla nejen Prahu

28.12.2011 15:15

Nejnovější aféra kolem odposlechů komunikace exprimátora Prahy a nynějšího poslance za ODS Pavla Béma s jedním z kmotrů této strany odhalila, kdo skutečně za Bémova primátorování rozhodoval o hlavním městě České republiky a jeho majetku.

Grebeníček (KSČM): O mafii ODS, co ovládla nejen Prahu
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

V žádném případě to nebyli Pražané, kteří chodí k volbám. Bém a magistrátní úředníci, jak se ukazuje, poslouchali kmotry ODS.
 
Odposlechy připisované Bezpečnostní informační službě prokázaly, že za primátorování čelného funkcionáře ODS Béma o tom, kdo bude zastávat významné funkce například i ve Všeobecné zdravotní pojišťovně nebo v akciových společnostech spravujících majetek hlavního města Prahy, nerozhodovali volení zástupci Pražanů, ale jakýsi kmotr ODS Janoušek. Také o územním plánu a o tom, jak bude nakládáno s majetkem Prahy a společností zřizovaných hlavním městem, měla rozhodovat zákulisní mafie. Onen Janoušek pak nařizoval odpovědnému úředníkovi pražského magistrátu, kdy zavírat oči, mlčet a nevidět.
 
Je veřejným tajemstvím, že státní a obecní zakázky jsou v mnoha případech předražené, že státní a obecní majetek nebývá využíván řádně a že se přesouvá hluboko pod cenou do rukou vyvolených. Škody státu a obcí z korupčního a klientelistického spravování věcí veřejných dosahují ročně desítek a stovek miliard korun. Občané o tom ani nerozhodují, ani to nemohou kontrolovat.
 
Pražská kauza Janoušek a Bém ukazuje, jak to chodí. O tom, že prominent ODS Pavel Bém a Magistrát hlavního města Prahy byli pod vlivem kmotra Janouška, se veřejnost dovídá až s odstupem let. Spekuluje se, že odposlouchávat pražskou mafii prostřednictvím BIS přímo nařídil, povolil nebo umožnil Bémův stranický rival, někdejší premiér za ODS Mirek Topolánek. To, že pak odposlechy nebyly vinou Topolánka využity k trestnímu stíhání pachatelů, ale že až nyní unikly do médií, je zas prý podle zlých jazyků zásluhou ABL, která chce pomoci trestně stíhanému Vítu Bártovi.
 
Premiér Nečas a státní zastupitelství i policie si prý mají dobře rozmyslet, zda Bártu za případnou korupci ve Věcech veřejných kvalifikovaně stíhat a nechat odsoudit a riskovat, že na světlo vyplují další, ještě nebezpečnější informace o propojení ODS s mafiemi, které vykrádají a ovládají Prahu a český stát.
 
V České televizi nedávno zazněla v pořadu Václava Moravce i úvaha o tom, že odposlechy Béma, Janouška, Bendla a dalších, prováděné BIS, by mohly usvědčovat expremiéra Topolánka z nečinnosti a z krytí trestné činnosti stranického kolegy Béma. Objevila se i myšlenka, že právě na základě odposlechů, ke kterým se dostala Bártova ABL, by mohly držet Věci veřejné v hrsti prezidenta republiky Václava Klause. Ten totiž obchodní straně Víta Bárty a Radka Johna nejdříve nemohl přijít na jméno, po volbách ale překvapivě zcela obrátil.

 

Je možné v právním státě a v demokratickém režimu, aby mafie stranické i jiné spolu bojovaly prostřednictvím státních a soukromých bezpečnostních služeb? A je možné, aby bezpečnostní služby státu a vláda ignorovaly a nestíhaly trestnou činnost kmotrů a mafií, o které se od BIS dovědí? Nejnovější aféra Béma a jeho kmotra Janouška dokumentuje, kdo vládl Praze. Moc klientů, kmotrů ODS a stranických a jiných mafií, která paralyzovala Prahu, však ohrožuje celý stát. Jsou paralyzovány demokratické mechanismy výkonu a kontroly moci. Troufám si s plnou odpovědností tvrdit, že obnovení právního státu a demokracie bez výměny těch, kdo vládnou, bez změny stylu vládnutí a bez zlomení moci těchto mafií není možné. Jinak by totiž největší hodnota údajně sametové revoluce byla jen v tom, že si »dějiny vytřou své pozadí raději sametem než smirkovým papírem«.

Miroslav Grebeníček, poslanec PS PČR za KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…