Husák (TOP 09): Řediteli Galerie hl. m. Prahy chybí nadhled a tolerance

14.05.2012 8:52

Boj o Slovanskou epopej, která byla dlouho předmětem sporů mezi Moravským Krumlovem a Prahou, sice skončil již na podzim loňského roku, někteří představitelé Prahy a Galerie hlavního města Prahy (GHMP) v čele s ředitelem galerie Milanem Bufkou se nicméně stále nedokázali přenést přes to, že někdo měl jiný názor na věc a bojoval za svá stanoviska.

Husák (TOP 09): Řediteli Galerie hl. m. Prahy chybí nadhled a tolerance
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec TOP 09 Jan Husák

Dílo Alfonse Muchy bylo po peripetiích, technických problémech a vynaložení miliónů korun navíc proti původním předpokladům, vystaveno ve Veletržním paláci.

Místo toho, aby představitelé Prahy a její galerie ukázali nadhled a toleranci a poděkovali Moravskému Krumlovu za desítky let péče o kulturní památku a vlastní záchranu epopeje před zkázou, tak naopak stále rozdmýchávají zbytečné vášně. Skutečnost, že organizátoři akce vyloženě cíleně nepozvali zástupce Moravského Krumlova na slavnostní otevření výstavy Epopeje ve Veletržním paláci, je projevem arogance a povýšenosti.

Minimálně za to, že Moravský Krumlov zachránil Slovanskou epopej pro současnost, by bylo pozvání projevem slušnosti. To by ovšem ředitel galerie Milan Bufka a pražský radní Ondřej Pecha museli projevit alespoň trochu nadhledu a slušnosti.

Je vidět, že při tom zapomněl nejen na to, že plátna našla útočiště na moravskokrumlovském zámku v době, kdy jim hrozilo zničení, ale také na to, že poté se o ně v moravském městě výborně starali, a přispěli tak k jejich zachování do dnešních dnů. Bez pomoci lidí z Moravského Krumlova by galerie v současné době neměla co vystavovat a neměla by tak zaručený tahák, který bude v Praze minimálně dva roky lákat návštěvníky do Veletržního paláce.

První představení celého cyklu veřejnosti se konalo před 84 lety, v roce 1928. O pár let později bylo dílo uloženo do depozitáře a světlo světa spatřilo znovu až v roce 1963 na zámku v Moravském Krumlově, kde viselo do loňského roku.

Plátna patří Praze, která je chtěla zpět, i když tím nesplnila podmínku malíře Alfonse Muchy, že obrazy umístí v budově výslovně vystavěné k tomuto účelu. První plátna byla přemístěna z Moravského Krumlova v dubnu a poslední na podzim loňského roku. Instalace se pak protáhla na několik měsíců a výstava se prodražila z původních 15 mil. Kč na konečných 36 mil. Kč.

Chápu rozladění starosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny z neprofesionálního chování ředitele GHMP a pražských radních a oceňuji jeho nezlomnou vůli ve snaze vrátit Slovanskou epopej zpět do Moravského Krumlova.

Jan Husák
Poslanec TOP 09 za JMK

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.