Husák (TOP 09): Sněmovna se postavila za starosty

09.02.2012 9:21

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o místních poplatcích z dílny TOP 09, která odstraňuje diskriminaci v poplatcích za likvidaci odpadů.

Husák (TOP 09): Sněmovna se postavila za starosty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Zákon pomůže vybírat poplatek od všech občanů produkujících odpad a umožní obcím samostatně se rozhodnout, zdali budou odpadové hospodářství dotovat anebo stanoví poplatky dle skutečných nákladů. Nyní bude záležet na Senátu, vyslyší-li dlouholeté volání starostů po narovnání nákladů za odpady.

TOP 09 se nelíbí, že obce nemohou vybírat poplatek od všech občanů produkujících odpad a de facto diskriminují své vlastní občany s řádným trvalým pobytem. Současný zákon totiž neumožňuje vybírat poplatek za odpady od cizinců pobývajících dlouhodobě v České republice ani od vlastníků tzv. apartmánů, kteří bytové jednotky se ziskem pronajímají. „Vzniká tak absurdní situace, kdy například majitel apartmánu inkasuje od svých klientů peníze za pobyt, ale obec majiteli nesmí naúčtovat ani korunu za odpad, který po klientech vznikl,“ popisuje předkladatel zákona a poslanec za TOP 09 Jan Husák.

Dosud zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, zároveň umožňoval obcím vybírat za likvidaci netříděných odpadů pouhých 250 korun. Tato částka už mnoho let neodpovídala realitě a obce musely uložení na skládku či odvoz odpadu dotovat na úkor potřebných investic. „Nově si částku obec vypočítá výhradně dle skutečných nákladů na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu. Obec tak nebude moci samovolně stanovit sazbu poplatku nad tyto náklady,“ vysvětluje poznámkou o ochraně před zneužitím Jan Husák.

Opatření zamezí jakýmkoliv případným spekulacím s umělým a neopodstatněným navyšováním částky za likvidaci odpadů. Jakékoliv rozhodnutí ve věci výše částky zůstává výhradně v kompetenci místního obecního či městského zastupitelstva. To se dle místní situace samo rozhodne, zda likvidaci odpadů i nadále dotovat ze svého, nebo část nákladů přenese na občany produkující odpad.

TOP 09 si váží všech zodpovědných občanů, kteří jsou ohleduplní k životnímu prostředí a třídí odpady. Proto byla i v návrhu částka za tříděný odpad ponechána nadále na regulovaných 250 korunách, jak byla stanovena před 10 lety. „Pokud se ale někdo rozhodne odpad netřídit, musí počítat s tím, že svým neekologickým chováním zvyšuje skutečné náklady obce za netříděný odpad a tím celý poplatek,“ doplňuje Jan Husák.

Zákon jde nyní do Senátu. Pokud jej Senát schválí, mohou starostové měst a obcí od 1. července 2012 spravedlivě upravovat své odpadové hospodářství.

Jan Husák
poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: top09.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…