John: Miroslav Kalousek pomáhá s plněním programu VV

06.10.2011 11:30

Vyjádření Radka Johna ke státním dluhopisům.

John: Miroslav Kalousek pomáhá s plněním programu VV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Tlak Věcí veřejných a vyjednávání s ministrem financí Kalouskem přinesl své ovoce. Poprvé za dvacet let - a je nepochopitelné proč až dnes a ne už dávno - se čeští občané dočkali možnosti dobře zainvestovat, podpořit stabilitu státu a přitom navíc vydělat víc než při uložení svých úspor v bankách. Stát se svým způsobem akcionářem státu. Na ministerstvu financí se podařilo získat před několika měsíci garanci, že bude naplněn další bod volebního programu Věcí veřejných - občané začnou mít možnost nakupovat státní dluhopisy se stabilním a výhodným úrokem, vyšším než u bank a dalších finančních institucí. Poprvé a konečně politická reprezentace umožnila, aby na dluhopisech vydělávali také občané, nejenom výhradně fondy a velké finanční domy.

Jsem rád, že právě nabídnuté státní dluhopisy mají u občanů tak velký úspěch, což potvrzuje jejich masivní nákup a nečekaně rychlá oblíbenost této investice mezi lidmi. To, že se během jednoho dne prodala celá polovina nabízených dluhopisů, dokumentuje, že tento bod volebního programu VV měl své nezpochybnitelné opodstatnění. Možnost nakupovat dluhopisy a získat tak vyšší úroky je užitečná zejména v době, kdy jsme všichni sužování škrty v rozpočtu. Jde o další opatření, které alespoň částečně kompenzuje úsporná opatření, dotýkající se nás všech. Je proto potřeba nabídnout mnohem větší množství státních dluhopisů občanům a rozšířit tak jejich šance investovat výhodněji vlastní ušetřené peníze. Věci veřejné hájily zavedení prodeje státních dluhopisů občanům, podporují i výrazné rozšíření množství dluhopisů, které budou k dispozici pro občany. Budeme dělat vše pro to, aby velmi výrazné rozšíření možnosti občanů zainvestovat do státních dluhopisů přijalo za své i ministerstvo Miroslava Kalouska.

Občanům se po vzoru mnoha zahraničních zemí nabízí jedinečná šance dobře a konzervativně investovat a bezpečně získat vyšší zúročení než v bankách. Stát tak dává šanci na zisk svým občanům, ne vzdáleným, často zahraničním bankám. Zkušenost řady států navíc potvrzuje, že finanční půjčky od domácí veřejnosti vedou občany k zodpovědnějšímu zájmu o státní finance a výši státního dluhu. Jednoduše vítězí logika věřitele, kterému není lhostejná finanční kondice jeho dlužníka, ač na splacení dluhu vydělává. Občané-věřitelé mnohem citlivěji a obezřetněji sledují, jakým směrem se vydávají státní finance, zda se skutečně smysluplně šetří, zda se politická elita chová hospodárně a ekonomicky zodpovědně. Mnohem více dohlížejí, jak se s veřejnými financemi hospodaří. Vedle zjevných ekonomických přínosů, tak dluhopisy pro občany přináší i výchovný a morální efekt a vedou k větší zodpovědnosti.

Státní dluhopisy v tak nejisté současnosti představují i bezpečné a stabilní uložení naspořených peněz občanů s poměrně rozumným úrokem. Téměř úplné vyprodání emise dluhopisu pro občany během osmačtyřiceti hodin potvrzuje, že se vyplatilo trvat na zavedení této možnosti a na garanci resortu financí, že občané budou nakupovat za výhodnějších úroků než při uložení peněz v bankách. Navíc prodej dluhopisů představuje možnost, jak relativně levně a z domácích zdrojů financovat státní dluh, čili opět chytře ušetřit, protože jenom splácení úroků ze státního dluhu stojí desítky miliard.

Těší mě, že mohu v souvislosti se zavedením státních dluhopisů pro občany konstatovat, že Miroslav Kalousek plní volební příslib VV. I u dalších vydávaných státních dluhopisu musí platit, že budou čitelné a standardní a navíc dostupné občanům v dostatečném množství. Mohu garantovat podporu Věcí veřejných pro toto řešení.

Radek John

Dále čtěte:
Ministr Kalousek: Dluhopisy jsou tady. Pomozte své zemi a vydělejte
Ministr Kalousek: Hospodaření státu spojíme s výhodným spořením pro občany

##PROFIL 1237##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…