John: Vláda potvrdila, že stojí na straně hazardu, ne občanů

15.08.2012 19:06

Projev předsedy Radka Johna na tiskové konferenci Věcí veřejných 15. 8. 2012.

John: Vláda potvrdila, že stojí na straně hazardu, ne občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Vláda zareagovala na výzvu ombudsmana z letošního března a na opakované soudní nálezy Ústavního soudu opravdu svérázným způsobem. V čase zdražování, škrtání a zvyšování daní jde na ruku hazardním společnostem a podmínky pro ně cíleně zmírňuje. Dokazuje to v mnoha konkrétních bodech, včetně dnes projednávaného návrhu zákona o provozování sázkových her. Kabinet Petra Nečase vychází vstříc hazardnímu průmyslu v České republice. Přestože letos na jaře, po tlaku VV, bylo vládou slíbeno zpřísnění zdanění hazardu. Nestalo se tak.

Nadále zůstává jednotná sazba 20 % pro všechny sázkové hry a směšně nízká platba 55 Kč za jedno technické zařízení, tedy za každý jeden hrací automat za den jeho provozu.

To povede k obcházení platby daně. Odborníci už nyní potvrzují, že tento už tak nízký odvod za automat se vybere maximálně z jedné poloviny. Vláda rezignovala i na svůj původní cíl získat ze zdanění hazardu minimálně 10 mld. Kč, v reálu dosáhne pouze 8 miliard. V jejím návrhu chybí i zdanění výher, další jednoznačné a v zahraničí fungující opatření. Nemluvě o tom, že nebylo vypořádáno i dalších 64 zásadních připomínek.

Za skandální považuji, že vůbec nebylo vyhověno návrhu ministerstva školství, aby prostředky z hazardu směřovaly přímo na sport ve výši 50%, do zdravotnictví a sociálních věci v obou případech po 20% a 10% bylo adresováno na volnočasové aktivity mládeže. Místo toho návrh vládního zákona posílá vybrané prostředky neadresně do státního rozpočtu bez jakékoliv podpory prevence.

Vláda sice opakovaně slibovala zpřísnění podmínek hazardním společnostem. V reálu však nedala obcím jednoznačnou pravomoc zakázat hazard na svém území. Jde o opakovaný výsměch ministerských úředníků starostům gamblingem postižených obcí a měst. Nezákonné praktiky, které nyní dělá Kalouskovo ministerstvo financí při povolování hracích automatů, mají být tímto návrhem zákona legalizovány.

Za velmi problematické považujeme i nastavení limitů hazardních her.

Aniž by toto zvednutí bylo jakkoliv zdůvodněno či odvozeno od společenské nebezpečnosti. Tím mimochodem vláda opětovně zcela zpochybňuje nálezy Ústavního soudu.

Vadí nám, že oproti zahraničí, kde je jasně popsána škodlivost hazardu a je přísně regulován, tak v České republice se s ním zachází jako s neutrální společenskou činností a privilegovaným způsobem podnikání, nehledě na jeho negativní společenské dopady jakými jsou kriminalita, spirála zadlužení, destrukce života jedince a kolaps rodiny, ale i desítky sebevražd ročně.

Vláda měla po vzoru sousedních zemí podle nebezpečnosti jednotlivých druhů hazardu nastavit sazbu takovou sazbu daně, která by odpovídala společenské nebezpečnosti.  Vládou projednaný návrh zákona neobsahuje ani jednoznačně vyřešenou problematiku povolování reklamy na hazard, kdy není jednoznačně stanové, kde reklama být může a kde ne.

Připomínám, že pokud projde tento právní paskvil, který legalizuje velmi spornou praxi resortu financí a jde proti všem nálezům Ústavního soudu. Dojde k obrovskému gestu benevolence a loterijní svobody. Loterijním společnostem spadnou do klína miliardové zisky na úkor nejchudších a nejzranitelnějších obyvatel, ale i na úkor lékařů, kteří se snaží gemblerům pomoci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.