Jurečka (KDU-ČSL): ÚSTR a co s tím?

14.04.2013 16:17

Odvolání ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniela Hermana radou tohoto ústavu poukázalo na několik problémů nejen okolo této instituce, ale také v naší společnosti.

Jurečka (KDU-ČSL): ÚSTR a co s tím?
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Zaznamenal jsem polemiky v diskusích o tom, jestli potřebujeme takový ústav, který by se věnoval naší bolestné historii v minulém století, která je poznamenána dvěma totalitními režimy. Jsem přesvědčen o tom, že takovou instituci potřebujeme. Podívejme se do sousedního Německa, kde se od II. světové války intenzivně zabývají do dnešních dnů studiem fašismu.

U nás je situace okolo ÚSTRu od jeho vzniku poměrně komplikovaná. Část spíše levicové společnosti pochybuje o užitečnosti této instituce a někteří její zástupci obviňují pravici, že tento ústav byl využíván k účelovým výkladům historických skutečností především proti levici.

Další podobné argumenty nechci uvádět, spíše k jádru problému. ÚSTR zde je a funguje. Historii je třeba znát a seznamovat s ní mladé generace, abychom ji již nikdy v tak dramatické podobně nemuseli opakovat. Problémem jsou vyhrocené neracionální debaty v politických kruzích.

Během posledních dvou měsíců jsem zaznamenal kritiku na adresu bývalého ředitele D. Hermana. Je překvapivé, že tato kritika nezaznívala dříve, ale až po volbách do Senátu, který ovládla ČSSD. Pokud někteří představitelé ČSSD kritizovali že ÚSTR je pod „vlivem“ pravice, pak nyní ČSSD měla historickou možnost vést debatu a vytvořit prostředí, které by bylo spíše odborné a politicky spíše vyvážené. Nestalo se.

Osobně považuji za špatné řešení, aby ÚSTR měl radu, která je volena politiky a řekněme si popravdě, vždy se na této volbě bude projevovat to, kdo bude mít v Senátu většinu. Jsem přesvědčen, že rada a tedy i ÚSTR by neměl být pod vlivem politických stran.  Měla by to být spíše parketa pro akademickou půdu a historiky. Netvrdím, že to je nejlepší řešení, ale nyní byla šance o tom vést vážnou a racionální debatu a soustředit se na dlouhodobě dobré řešení.

Bohužel nyní se tak nestalo, ČSSD  ono pomyslné kyvadlo vyhrotila na druhou stranu. Smysl ústavu, aby fungoval jako odborná a nepolitická instituce je opět promrhaná, alespoň mám tento silný pocit. Budu rád, pokud budoucnost ukáže, že se dnes pletu.

Pokud budeme takto v ČR postupovat i v jiných institucích a situacích, pokud bude vítězit stranický dres, aktuální většina, pak se posuneme jako společnost kupředu jen těžko. Není to jen případ ÚSTRu, ale jsou to i špatná vládní rozhodnutí jako je důchodová reforma, či přehlížení problémů v krajích současnou vládou, či přístup prezidenta k této vládě.

Takto to donekonečna nejde, jsme jeden stát. Pokud chceme jít kupředu, pak to bez hledání dobrých řešení a diskusí s partnery i z opačného tábora půjde dost těžko.

Marian Jurečka
1. místopředseda KDU-ČSL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.