Klasnová: Celá strana LIDEM je tak trochu v pytli

05.02.2013 18:11

Řeč na 51. schůzi PS PČR dne 5. 2. 2013.

Klasnová: Celá strana LIDEM je tak trochu v pytli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jako i členka podvýboru pro změnu jednacího řádu tuto změnu jednacího řádu Poslanecké sněmovny vítám. Vítám ji i proto, protože změny, které navrhuje skupina senátorů, jsou změny, které se objevily jak v programovém prohlášení vlády, tak se objevily i v protikorupční strategii.

To, co ale nevítám, a to, co bude velmi nepříjemné pro zástupce senátorů zde reprezentované panem senátorem Nenutilem, je to, že návrh, který měl vést ke zklidnění legislativního procesu, návrh, který měl znamenat to, že se tady zákony nebudou přijímat pod tlakem politickým, pod tlakem lobby, to, že se skutečně bude přistupovat k tvorbě zákonů svědomitě a s poctivostí, bude sloužit jako legislativní nosič k legitimizaci přeběhlictví.

Vidím tady, že v podrobné rozpravě je přihlášen pan poslanec Marek Benda, vidím tam i pana poslance Václava Votavu. Nevím, pan poslanec Marek Benda se patrně bude hlásit s pozměňovacím návrhem, který předpokládám vykuchá to všechno, co tam je to pozitivní, to protikorupční, to, co je obsaženo v protikorupční strategii.

To, co je na tom ještě velmi paradoxní, je to, že tento návrh jednacího řádu tady protlačila vicepremiérka pro boj s korupcí. Místo toho tedy, aby bylo její starostí, aby se skutečně schválily potřebné změny jednacího řádu Poslanecké sněmovny tak, aby tady skutečně nedocházelo k excesům, aby tady nemohl lobbovat ČEZ, aby tady nemohly lobbovat loterie, aby tady nakonec i předkladatel mohl vzít v návrhu třetího čtení tisk zpět, když zjistí, že se z toho stalo něco úplně jiného, tak místo toho se vůbec nestydí a použije se to tady jako, opravdu říkám, jako jakýsi nosič, zneužije se to jako legislativní nosič pro to, aby se tady legitimizovalo přeběhlictví. To je opravdu, si myslím, velký výsměch a je to obrovská škoda, protože nejspíš se tady dost hlasů bohužel najde.

Já bych ráda zdůraznila to, co jsem tady řekla - a budu o tom ještě mluvit ve třetím čtení, že skutečně věci, které obsahuje tento senátní návrh, jsou věci, které jsou jak v programovém prohlášení, tak v protikorupční strategii. Jsou tedy v souladu. To, co není v souladu, jak tady upozornil správně už pan zpravodaj, je pozměňovací návrh, který prošel ústavně právním výborem a který znamená, že by nově mohl vzniknout poslanecký klub z nezařazených poslanců v počtu šesti kusů. Původně tam je tedy deset poslanců.

Proč to vzniklo? Trošičku exkurz do historie. Předkladatel při projednávání 15. 3. 1995 to zdůvodnil v podstatě tím, že poslanecký klub je přípustný až v počtu deseti poslanců, tedy teoretického zisku pěti procent ve volbách do Poslanecké sněmovny. Je to opravdu s tímto ohledem. Potom samozřejmě se trošičku měnil volební systém. D'Hondtův volební systém znamenal to, že se sem dostala i politická strana s menším počtem poslanců než v deseti, a proto se to potom měnilo. Nicméně toto byl účel, proto se to zavedlo. Pominu-li fakt, že nový subjekt, který tady vznikne, vůbec neprošel volbami, tak tady byl důvod těch deseti.

Přeběhlictví tady bylo vždycky - bylo, je a bude. Pokud tato Poslanecká sněmovna schválí změnu jednacího řádu, pak to může do budoucna znamenat problém pro jakoukoli jinou politickou stranu, která se do Poslanecké sněmovny dostane a která potom bude čelit tomu, že se tady objeví nějací přeběhlíci a v počtu šesti kusů budou moct vytvořit klub.

Jinak já sama musím říct, že jsem velmi s napětím sledovala, co se stane po dubnu 2012. S velkým očekáváním. Co se stane, jak bude uskupení okolo Karolíny Peake bojovat na politickém poli jak po té stránce legislativní, tak po té stránce mocenské.

Po té stránce legislativní musím říct - výsledek veškerý žádný. Zákon o lobbingu nebude, financování politických stran přerušeno na vládě, pravděpodobně také z toho nic moc nevzejde, nevznikne žádný samostatný orgán, který by dozoroval financování politických stran. Bohužel zákon o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu - rozcupováno na kusy v Senátu, a to i přesto, že tady vicepremiérka pro boj s korupcí načetla to, že nebude kontrolován ČEZ. To mělo být oním kompromisem, kvůli kterému se to tady načítalo a který se poslal do Senátu. Mně se to nelíbilo, Věci veřejné pro to nehlasovaly. Budiž. Ale Senát to stejně neschválil.

Po stránce mocenské co se stalo. Mně trošičku připomíná celá ta kauza pohádku o Budulínkovi, jak ta liška vysílá liščata, aby zjistila, kdo tam dělá ten hrozný kravál před tou liščí norou. Tak nejprve přišla strana LIDEM o Ministerstvo školství, potom přišla o Ministerstvo dopravy, přišla o Ministerstvo obrany, přišla o Legislativní radu vlády a Karolína Peake se nechala slyšet v médiích, že dokonce nemá ani kancelář ve Strakově akademii. Jinými slovy říkám, že je to trošičku jako ta pohádka. Víte, jak to potom dopadlo s tou starou liškou - ona taky skončila v pytli. Takže mně se zdá, že celá strana LIDEM je tak trochu v pytli. (Potlesk a úsměv mezi poslanci Věcí veřejných a některými poslanci zejména v levé části sněmovny.) A jediné, čím si tedy může zhojit svoje sebevědomí, je to, že bude mít poslanecký klub.

Vím, že to tady projde. Ale přesto apeluji a prosím všechny poslance, aby toto zvážili. A jak říkám, není to jenom problém legitimizace přeběhlictví, ale prosím vás pěkně, ten jednací řád opravdu byl o něčem jiném. Návrh ze Senátu měl řešit úplně něco jiného. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců Věcí veřejných a některých poslanců sociální demokracie.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…