Komárek (ČSSD): Kandidátům se neměří stejně

26.01.2013 14:17

Miloš Zeman… se chová jako hrubián a hulvát… typické je urážení, používání termínů jako idioti, debilové…a když typicky nakloní hlavu a má oči v sloup, nevíte, zda se mu udělalo špatně, nebo dává najevo pohrdání… Karel Schwarzenberg je přesně opačný. Na prvním místě je morálka. Nelže, nefabuluje a nemanipuluje s fakty. Takto a podobně se elitní reportér MF DNES nikterak neomezuje.

Komárek (ČSSD): Kandidátům se neměří stejně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Valtr Komárek

Nepříjemnější je, že zlověstnými, byť paradoxně dobře míněnými emocemi je nabitá celá pražská intelektuální fronta. Možná k tomu přispěla i instituce „podporovatelů kandidáta“, kteří svému idolu svoji oddanost vedle chvály projevují ostrovtipnými výpady proti tomu „idiotovi odnaproti“.

Probuzení pražských intelektuálů by nemuselo být špatné. Vždyť je tolik problémů a zádrhelů v české demokracii, jež vyžadují analýzy, veřejné debaty, hledání nápravy. Zaměňovat to však za teenagerovské, facebookové vášně nic nepřinese.

Chtěl jsem si jen postesknout, že mne tato vzedmutá vlna zlostných emocí mrzí. I když chci volit Zemana, neznamená to útočit na Schwarzenberga. Že mluví špatně česky, že rád slyší na „knížete“, to jsou jen drobnůstky ze života. O obrovských restitucích by se už diskutovat mohlo, ale není čas. Ještě hlasitěji bych pak musel diskutovat o jeho vládním programu, který – zdravotní i důchodovou reformou počínaje a zvýšením DPH snad konče – znamená výrazné okleštění životní úrovně obyvatelstva. Rozhodně však žádné urážky.

Proč v dobré víře chci volit Miloše Zemana, k tomu mě vedou zvláštnosti současného historického období ve shodě s jeho specifickými vlastnostmi. Masaryk ve svých rozhovorechs Karlem Čapkem zdůrazňuje, že „něco jiného je znát administrativu a slušněji ji provádět; a zase něco jiného je pochopit, oč v dané době pro stát a národ jde, ukázat v těžkých a osudových chvílích cestu, určit vhodný postup – a vést“.

Konkrétně jde o to, že jsme se ocitli na jakési historické křižovatce národa českého. Lidé dnes nejsou otřeseni jenom ze všech těch zdražovacích opatření vlády. Na rozdíl od ní vidí trochu dále. Chápou, že v Evropě nová konjunktura hned tak nebude. A že celá naše složitá ekonomika visí na jedné a tenké niti zahraničních automobilek. To vyvolává reálné obavy a úzkost z budoucí nezaměstnanosti – ve Španělsku automobilům navzdory je 25procentní, v Řecku se jen za ten úsporný rok zvýšila na dvojnásobek, tj. k 20 procentům, atp. Samozřejmě nejde jen o velké automobilky, ale i o desítky drobnějších závodů kooperujících – řekněme dalších 200 tisíc dělníků.

 Nebude-li odbyt, pak „košile bližší než kabát“, takže doma pojedou, u nás je uzavřou. Nezbude než se živit vlastní prací opřenou o český kapitál, otevřít dveře novým „Baťům“, energickým podnikatelům a manažerům, co i s rizikem půjdou na východní trhy, kde na osvědčené výrobky ČKD, Škody Plzeň, Vítkovic atd. stále ještě čekají. Osvobodíme se tak i od současných 220 miliard korun dividend, které draze platíme do zahraničí (čtyřnásobek celé dluhové služby). To ale vyžaduje ekonomicky obzvláště vyspělého a silného prezidenta s vlivem, kterým je dle mých poznatků Miloš Zeman. Proto ho chci volit, aniž bych panu Schwarzenbergovi ubíral na důstojnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Valtr Komárek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …