Kubová (Svobodní): O věčných iluzích

02.06.2012 7:36

Iluze jsou věčné, lákají nás, konejší, nabízejí se zas a znova a zřejmě nikdy nevymizí. Jsou to iluze o nás samotných, o naší minulosti i světlé budoucnosti.

Kubová (Svobodní): O věčných iluzích
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Je zřejmě v lidské povaze vidět věci v jiném světle a stavět vzdušné zámky, které se rozplynou při prvních poryvech větru. Skutečnost nás pak zastihne nepřipravené a neschopné postavit se tvrdé realitě. Evropa by o iluzích mohla dlouze vyprávět a jejímu vyprávění zdaleka není konec. Iluze o míru, o přínosu techniky, o stabilitě Rakouska - Uherska, další iluze o pacifismu, mírové spolupráci, kolektivní bezpečnosti…a tak pořád dokola. Jednou z největších iluzí byla představa amerického prezidenta W. Wilsona o snížení zbrojení, veřejné diplomacii a vzájemné spolupráci vedoucí k všeobecné bezpečnosti garantované vytvořením Společnosti národů. Jak se po druhé světové válce správně tázali realisté, k čemu byly tyto iluze milionům lidí, kteří pod nápisy „Arbeit macht frei“ vcházeli do míst, odkud nebylo návratu? K ničemu. Přiznejme si už konečně, že k ničemu.

V Evropě ale iluze neopouštíme a spřádáme další představy o tom, jak by to bylo pěkné, kdyby…. A tak přicházejí iluze o hospodářském růstu, o věčném blahobytu, o sociálně tržním hospodářství, o moudré Evropské unii nebo multikulturní společnosti. Poslední vlna iluzí, která stále doznívá, se týká nadějí na demokratický vývoj v islámské severní Africe, na Blízkém a Středním Východě. Jakkoli se poměry v některých zemích stabilizují, obavy z dalšího vývoje jsou na místě víc než jakékoli iluze. Realisté se neradují z návratu demokracie, realisté se obávají destabilizace poměrů, dopadů na ekonomiku a vlivu na blízkovýchodní konflikt. Jistě, přejme těmto zemím svobodu a demokracii, ale nedělejme si iluze o rozšiřování demokratické civilizace v arabsko – islámském prostředí. Podíváme - li se na historický vývoj například v Egyptě, nic nenasvědčuje snadné cestě demokratickým směrem. Politika v této zemi byla vždy v rukou izolované elity a zkušenosti s demokracií jsou tady minimální. I když rozlišujeme mezi umírněnými muslimskými a vysloveně islámskými státy, skutečnost může být i v umírněných zemích během několika let zcela odlišná. Fakt, že právě v zemích s tolerantní verzí islámu se stále častěji objevují fundamentalisté a dochází k šíření radikálního islámu na úrovni mas, je zneklidňující. Jestliže na jedné straně vnímáme vliv informačních technologií v muslimském světě na šíření informací o západní kultuře, na druhé straně nesmíme zapomínat ani na jejich nezanedbatelný vliv na šíření radikálního islámu. Obezřetnost je proto na místě více než předčasné závěry o demokratickém vývoji.

Iveta Kubová je místopředsedkyní Jihomoravského sdružení Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

18:09 Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…