Maršíček (KSČM): Jde vládě o bezpečnost občanů?

02.06.2012 14:13

Vláda na svém středečním zasedání odmítla návrh policejního prezidenta Lessyho k systemizaci policie.

Maršíček (KSČM): Jde vládě o bezpečnost občanů?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

Návrh počítal pro příští rok s 40 389 policisty. Z policie podle něho ročně odchází zhruba 1500 příslušníků, a proto by se číslo mělo navýšit právě o tento počet policistů ve výcviku. Pokud by byl počet policistů nižší, sbor by prý nemohl plnit všechny stanovené úkoly. Vláda však rozhodla, že ministr vnitra má do 27. července připravit analýzu, která srovná situaci českých policistů z hlediska jejich úkolů a potřebných počtů. Podle premiéra Nečase  návrh Lessyho nevycházel z nějakého analytického základu a navíc neobsahuje "strukturální změny", například nutnost vyššího důrazu na zcivilnění některých činností policie, a neobsahuje prý také odpovědi na otázky, zda skrytě nezačíná obnovování třístupňového řízení policejního sboru, kdy se územní odbory mohou změnit v neoficiální okresní policejní ředitelství.

Policejní prezident Lessy již po svém nástupu do funkce policejního prezidenta začal pracovat na zefektivnění struktury a poslání policejního prezidia. Vyjmenoval také oblasti, které jsou akceptovatelné pouze za předpokladu legislativních úprav, a vyjmenoval návrhy, které jsou bez zásadní analýzy nerealizovatelné. Je jistě ke škodě věci, že nenachází u ministra vnitra podporu.

Osobně jsem přesvědčen, že řešením nejsou úspory za zcivilněná a zrušená místa. Pan premiér si nějak neuvědomil, že zcivilněním a rušením míst dojde k dalším nákladům, protože i za tuto práci se bude muset zaplatit. Úspory by dosáhly pouze něco kolem 168 mil.Kč. Jde o placení výsluh a finančních náležitostí souvisejících s organizačními změnami, ke kterým by došlo a které by musely být řešeny v souladu se Zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. V praxi se také ukazuje, že reforma policie se neosvědčila a z hlediska řídící činnosti bylo třístupňové řízení policejního sboru účinnější. To je také častý názor zkušených policistů. Vzhledem k tomu, že se u policie také nedělá delší dobu nábor a ročně odchází kolem 1500 příslušníků, může situace dospět k tomu, že policie nebude schopna zabezpečit své hlavní poslání. Proto je podle KSČM nezbytné důsledné provedení analýzy dopadů reformy na činnost policie. Na základě této analýzy je pak nutné se zabývat změnou legislativy. A také neprodleně zahájit nábor nových příslušníků Policie ČR. Bez těchto opatření nebude možné plnit úkoly související s bezpečností občanů i státu.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr KSČM pro resort vnitra

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu