Matušovská (KSČM): Český stát si ztížil cestu ke svému nerostnému bohatství

01.11.2012 14:58

Po tom, co námi kritizovaná malá novela horního zákona prošla koncem září Poslaneckou sněmovnou, jsme doufali, že nám ji Senát vrátí, bohužel se tak nestalo. Minulý týden prošla malá novela horního zákona Senátem a teď míří k prezidentovi. Koalici šlo především o zrušení vyvlastňovacích paragrafů z horního zákona a tím o naplnění dohody z koaliční smlouvy.

Matušovská (KSČM): Český stát si ztížil cestu ke svému nerostnému bohatství
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Horní zákon je jediných zákonem v České republice, který stanoví, že nerostné bohatství je ve vlastnictví státu. Horní zákon byl přijat, aby umožnil nakládání s nerostným bohatstvím, nikoli aby ho znemožnil nebo ztížil. Hornická činnost je jednou z mála činností, která v tomto státě ještě funguje.

Stát je vlastníkem vyhrazených nerostů, které tvoří výhradní ložiska. V horním zákoně jsou vyhrazené nerosty taxativně vyjmenovány. Z této sumy nerostů nehrozí ve většině případů uplatnění institutu vyvlastnění ve veřejném zájmu, protože se jedná o nerosty s hojnějším výskytem. Ale je zde množina nerostů, jako například nerosty tvořící energetické suroviny, drahé kovy, drahé kameny atd., které jsou strategické pro stát nebo je jejich výskyt velmi omezený, vzácný. U takových nerostů je třeba předpokládat, že se stát dostane do situace, kdy jejich těžba bude ve veřejném zájmu. Pak, v případě nemožnosti vyvlastnění, je vlastník pozemků nebo jiných nemovitostí v dotčeném území schopen stát zcela paralyzovat.

Za vlastníky pozemků a jiných nemovitostí si musíme představit současné vlastníky, kteří k výhodě zřejmě přijdou jako slepý k houslím, a dále spekulanty, kteří pozemky a jiné nemovitosti skoupí a dále se ziskem prodají, což je ta příznivější varianta, protože se jedná pouze o peníze, které zaplatí těžební organizace při řešení těchto střetů zájmů. Horší varianta je taková, že spekulanti si koupí či získají část pozemků nebo jiných nemovitostí a vysloví zásadní nesouhlas s využíváním ložiska. Tento přístup zcela ochromí možnost státu využívat svůj majetek.

Malá novela horního zákona se nelíbila horníkům, Hospodářské komoře, ale ani těžebním společnostem. I proto byla na poslední den v měsíci říjnu ohlášena demonstrace odborářů a horníků z firmy Czech Coal před Úřadem vlády a na pomoc přijeli i jejich kolegové z Ostravska. Hlavním tématem demonstrace byla novela horního zákona, zaměstnanost, rušení míst a koncepce surovinové politiky. Podle odborového předáka pana Franty do roku 2020 přijde kvůli novele zákona o práci až 8000 lidí. 

Doufám, že si vláda uvědomuje, že přijetím novely horního zákona porušuje surovinovou a energetickou bezpečnost státu.

Květa Matušovská, poslankyně Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…