Ministr Kalousek: Má předloha je diskutována ze všech stran. Hruď se mi dme pýchou

03.11.2011 19:56

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny, dne 3. 11. 2011.

Ministr Kalousek: Má předloha je diskutována ze všech stran. Hruď se mi dme pýchou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přiznám se, že hruď se mi dme pýchou, neboť jsem přesvědčen, že dosud žádnému předkladateli se nedostalo té cti, aby jeho předloha byla podrobena tak zevrubné diskusi jako právě předloha o novele zákona o stavebním spoření. Jsem přesvědčen, že pokud se tato právní norma znovu objeví před Ústavním soudem, tak ani Ústavní soud nebude moci formulovat kritiku, že nebyla řádně parlamentně projednána.

Zaslechli jsme více než stovku diskusních příspěvků k tomuto vládnímu návrhu. Pravda, věcně jich bylo méně, protože mnozí řečníci se po sobě navzájem opakovali, to znamená mnoho argumentů jsme mohli slyšet v obou dvou nocích několikrát po sobě. Takže jistě více než desetkrát jsme mohli vyslechnout stanovisko předsedy Asociace stavebních spořitelen, minimálně sedmkrát jsme se dozvěděli, jak vidí budoucnost stavebního spoření Teplý Petr, Ph.D., z Institutu sociálních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. A do smrti si jistě každý z nás bude pamatovat, jaký právní názor má právník Tryzna na budoucnost stavebního spoření (smích v jednací síni), panu dr. Tryznovi bych chtěl poblahopřát, protože po obou dvou minulých nocí se stal jistě nejcitovatelnějším - nejcitovanějším pramenem v celé historii parlamentní diskuse České republiky.

Při vší úctě k argumentům, které tady byly předneseny, musím říci, že s drtivou většinou z nich nesouhlasím. Mohu se částečně jako předkladatel ztotožnit pouze s prvním vystoupením pana poslance dr. Koskuby, který vyjádřil názor, že všichni tady vypadáme jako blbci (smích a potlesk z pravé části jednací síně). Ano, jako blbci, nepochybně ano. Nicméně jsem přesvědčen, že všichni přece jenom ne, takže je to souhlas pouze částečný (smích z pravé části síně). Nevím, do jaké míry máme litovat toho, že ve svém druhém vystoupení pan poslanec Koskuba neupřesnil, jaké že hrůzy vykonává tady na Malé straně, že se za to jeho dcera stydí. A zda si tak pan poslanec počíná jenom tady na Malé. (Potlesk a smích z pravé části jednací síně.)

Dozvěděli jsme se rovněž, co jsou to "selfmademani", co je to "rating" a jaká je jeho příčinná souvislost s kobylkami a škorpióny (smích v jednací síni). Tato diskuse byla občas osvěžena citáty z Písma svatého a z klasika literatury libanonské poezie (bujarý smích z pravé strany jednací síně). Z procedurálního hlediska pak jistě stojí za zaznamenání, že pan poslanec David Rath potřeboval několik desítek pokusů na to, než pochopil, že chodí-li do práce... (za potlesku, který se změnil ve skandovaný, odcházejí z jednací síně poslanci ČSSD).

Děkuji za aplaus. Neberu si ho osobně, tuším, že nepatřil mně.

Z procedurálního hlediska pak stojí za zaznamenání, že pan poslanec David Rath spotřeboval několik desítek pokusů na to, než pochopil, že chodí-li do práce pouze 15 jeho kolegů, je z aritmetického hlediska i teoreticky vyloučeno, by uspěl se svými návrhy na přerušení bodu.

Byla to zkrátka taková věcná, košatá, upřímná diskuse. Nevím, zda během těch dvou nocí jsme se navzájem více přesvědčili o vhodné výši státní podpory na stavební spoření, ale v každém případě jsme se jistě dozvěděli mnohé o mnohých z nás. O mnozích kolezích, o kterých jsme upřímně řečeno dodnes ani nevěděli, že jsou našimi kolegy. V každém případě se mnohé dozvěděla i veřejnost a z tohoto hlediska z pohledu veřejnosti se domnívám, že tato diskuse více než vrchovatě naplnila svůj účel.

Přes všechny argumenty, které tu padly, navzdory všem tryznám a tajemným orgiím na malých stranách si dovolím jménem vlády požádat Poslaneckou sněmovnu, aby setrvala ve svém názoru a potvrdila vládní návrh o novele stavebního spoření. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců koalice.)

Dále čtěte:
Kalousek zajásal, že poslance zase vidí a pak představil rozpočet

##PROFIL 170##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…