Mynář (SPOZ): Přímá volba ohrožena

05.12.2012 21:13

Prováděcí zákon o přímé volbě prezidenta je spíchnutý horkou jehlou. Je nejasný a nepřesný. To je fakt, který potvrzují i ústavní odborníci.

Mynář (SPOZ): Přímá volba ohrožena
Foto: spoz.cz
Popisek: Vratislav Mynář

Proto jsme dnes svědky oprávněných žalob, jež ve svém důsledku mohou vést v krajním případě ke zrušení, s velkou pravděpodobností k oddálení termínu voleb.

Za současné problémy může jedna věta v zákoně. Úředníci ministerstva vnitra si ji vyložili špatně a výsledkem je nelogický výpočet chybovosti odevzdaných hlasů. Místo zprůměrování, jak to asi zákonodárce myslel, použili sčítací metodu.

Když to vezmeme do extrému, tak pokud by komise na 1.vzorku kontrolovaných hlasů shledala chybovost 60% a na druhém pak 70%, dostáváme se do záporných čísel. Tedy kandidátovi by se odečítalo celých 130% hlasů, o 30% víc, než vůbec odevzdal. Je to jednoduchá matematika, která by snad úředníkům ministerstva vnitra měla dojít dříve, než by na variantu sčítání vůbec kdy pomysleli.

Na druhou stranu je třeba ukázat na toho, kdo za chybu v zákoně opravdu může. Jsou to naši zákonodárci. 200 poslanců placených z našich daní a 80 senátorů, placených stejným způsobem. Tento špatný zákon prošel bez povšimnutí Poslaneckou sněmovnou, stejně bez připomínek opustil Senát. Sice schvalování provázela jako obvykle spousta politických tahanic, ale nikoho nezajímalo, zda norma, upravující tak důležitou událost je právně v pořádku.

Je směšné, že po nedůstojných parlamentních volbách prezidenta je přijat zákon, dávající tuto pravomoc do rukou lidu, který však z důvodu nedokonalosti je největší překážkou přímou volbu vůbec uskutečnit. Z České republiky se opět stává Kocourkov a v zahraničí jsme jen pro smích.

Nezbývá než doufat, že soudy rozhodnou včas a lidé si v lednu zvolí svého prezidenta přímo. Hořkost z neschopnosti námi volených zástupců už ale zůstane.

Ing.Vratislav Mynář, předseda SPOZ

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPOZ

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Nikdo nekontroluje, co s penězi během úschovy advokát dělá

10:21 Kordová Marvanová: Nikdo nekontroluje, co s penězi během úschovy advokát dělá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zákonu o advokacii