NERV: Podporujeme mírnější tempo snižování schodků

04.12.2012 15:54

Členové Národní ekonomické rady vlády souhlasí s tím, aby vláda reagovala na zpomalení evropské ekonomiky zmírněním konsolidačního tempa. Předseda vlády Petr Nečas navrhl upravit konsolidační strategii tak, aby v letech 2013 až 2015 byl schodek veřejných rozpočtů pod 3 procenty HDP.

NERV: Podporujeme mírnější tempo snižování schodků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády narozdíl od sněmovny vyniklo tedy hojnou účastí

Národní ekonomická rada vlády (NERV) na svém jednání 3. prosince diskutovala na žádost premiéra Petra Nečase konsolidační strategii vlády. Ukazuje se totiž, že ekonomika Evropské unie se oživuje pomaleji, než se očekávalo. „Počítali jsme v naší strategii dle podkladů renomovaných institucí s hospodářským růstem 2 procenta. Bohužel se tento růst nerealizuje, takže naše tempo snižování schodku změkčujeme,“ uvedl na jednání premiér Petr Nečas.

Členové NERV vládu ve snaze reagovat zvolněním tempa snižování schodků podpořili. „Podporuji zvolnění konsolidačního tempa. Ratingové agentury spíše ocení, když zreálníme svůj pohled,“ uvedl člen rady Jan Procházka. Příliš restriktivní politika vlády by mohla v době recese českou ekonomiku poškodit. Aktuální vládní strategie počítá se schodem veřejných rozpočtů v příštím roce na úrovni 2,9 procenta HDP, v dalším roce 2,7 procenta a v roce 2015 se schodkem 2,4 procenta HDP.

Předseda vlády nicméně zdůraznil, že stěžejní je dostat schodek pod 3 procenta HDP. Konsolidační tempo by se tedy mohlo ještě změkčit. „Nejsme pod časovým tlakem, neboť by se případná úprava týkala až roku 2014. Z hlediska rozpočtu jsou ale i 0,2 procenta HDP zajímavé, je to 8 miliard korun,“ zdůvodnil možnou úpravu konsolidační strategie předseda vlády. Národní ekonomická rada vlády tyto kroky podporuje. „Nemá smysl příliš nyní tlačit na snižování schodku. Otázkou samozřejmě je, jak se bude vyvíjet ekonomika v příštích letech,“ uvedl na jednání člen NERV Jiří Rusnok. Zvolnění konsolidačního tempa by se přitom nedotklo snižování výdajů státu v podobě rušení a slučování agend a úřadů. Tyto úspory plánuje nadále vláda realizovat v plném rozsahu.

Činnost Národní ekonomické rady vlády byla obnovena vládou Petra Nečase v září 2009. NERV má v současnosti 14 členů, další desítky lidí spolupracují s radou externě. Členové NERV nejsou zaměstnanci Úřadu vlády ČR a členům vlády radí zdarma.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky