Paroubek: Česká republika v krizi III. - Vládní pojetí reforem

17.09.2012 13:51

Topolánkova vláda, po jejím pádu J. Fischer a E. Janota a Nečasova vláda se nevydali cestou permanentních, vyvážených a pro většinu společnosti přijatelných reforem směřujících ke zvelebení země.

Paroubek: Česká republika v krizi III. - Vládní pojetí reforem
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Vydali se cestou skokových, často chaotických a experimentálních, v žádné jiné zemi světa se západní kulturou neosvědčených reforem. Z řady vyjádření klíčových vládních činitelů plyne, že zvyšování cen (v důsledku růstu DPH) či rozpočtové škrty považují za reformy.

Vládní tzv. reformy vůbec nevycházejí ze společenské reality v zemi. V ní desetina lidí žije pod hranicí chudoby a dalších 40 až 50% lidí má jen minimální finanční rezervy.

Střední třída je v důsledku „reforem“ – tedy obecně zdražování, školného, obecně růstu drahoty, potřeby zajistit si bydlení hypotečním financováním, tlaku na finanční spoluúčast ve zdravotnictví atd. – čím dále tím více stresovaná. Propadnout se z relativně slušného a zajištěného života do chudoby, ztráty rodiny a bezdomovectví je dnes v naší zemi poměrně snadné. Při ztrátě zaměstnání lidé s minimálními finančními rezervami končí velice rychle na ubytovně a ztratí-li práci a nemají ani na zaplacení bydlení v ubytovně, končí na ulici.

V společnosti se snižuje úroveň veřejných služeb. Zřejmě nejpatrnější je to v případě policie. Policie, její některé složky, dokáží sice zasadit tvrdé údery, když ji na tom záleží, ale pocit bezpečnosti občanů se trvale snižuje.

Životní úroveň, reálné příjmy obyvatelstva

Vláda v posledních letech udělala vše pro to, aby zasáhla celé kategorie občanů poklesem reálných příjmů. V případě veřejných zaměstnanců došlo k závažnému poklesu reálných příjmů. Totéž je možní říci i o důchodcích, nemluvě již o lidech se zdravotním pojištěním.

Vláda, vládní politici si pletou lidi potřebné a nemocné s lenochy a asociály.

ČR je rájem oligopolů. Ceny základních druhů potravin a do značné míry i léků jsou určovány oligopoly.

Při nedávném nákupu potravinářského zboží (v 19 položkách ze spotřebního koše), uskutečněném mými spolupracovníky v drážďanské a severočeské samoobsluze, byl nákup v Čechách zhruba o třetinu dražší. A to vše v situaci dvaapůlnásobného průměrného důchodu a téměř čtyřnásobně vyššího průměrného příjmu v Německu nežli u nás.

Také ceny např. telefonních tarifů a za internet jsou u nás jedny z nejvyšších ze všech zemí EU.

Rovněž bankovní poplatky jsou z nejvyšších v EU. Ceny energií jsou sice jen mírně nad úrovní průměru zemí EU, ale nejvyšší z tzv. nových zemí EU, které přistoupily do EU počínaje rokem 2004.

Ochrana nájemníků se za šest let vlády pravice dramaticky snížila, což se týká především důchodců a rodin s dětmi).

Vláda v čase růstu spotřebitelských cen vůbec neuvažuje o nějakých kompenzacích pro příjmově slabší vrstvy obyvatelstva. Neuvažuje ani např. o přechodné regulaci nájemného apod.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

8:04 Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám členství v EU.