Paroubek: Hanák s Komárkem trvale fabulují

24.05.2012 11:31

Vzpomněl jsem si dnes na rok základní vojenské služby, kterou jsem prožil v kasárnách v krásném jihočeském městečku Prachaticích. Byl jsem tam v roce 1977 zástupcem proviantního náčelníka v útvaru s tisíci vojáky a musel jsem každý den zajišťovat, aby se všichni najedli. Byla to živá a zajímavá práce.

Paroubek: Hanák s Komárkem trvale fabulují
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Mým šéfem, coby voják z povolání, byl muž mladší, nežli jsem byl v té době já. Jeho slabinou bylo, že utápěl své zklamání z tohoto světa velmi často v alkoholu. A já musel být stále střízlivý, aby byl alespoň někdo, kdo je schopen proviantní službu řídit. Vzpomínám, že vždy, i v mírně stresové situaci, můj šéf – proviantní náčelník – byl v důsledku nemírného požití alkoholu k nepotřebě. A já musel věci v plném rozsahu řešit.

Jednou, těsně před ministerskou kontrolou opět nastala stejná situace. Velitel pluku, který viděl, že je jeho proviantní náčelník opět k nepotřebě, mi sdělil: „A teď přistoupím, Paroubku, také k potrestání nepřímých viníků.“ Přímý viník, to byl opilec, můj nadřízený. A ten nepřímý viník jsem byl já, jako ten, kdo „umožnil“ – ač střízlivý – opíjení svého nadřízeného. Bylo to absurdní a nikdy k potrestání nedošlo.

J. Hanák má pravdu, když píše, že jsem D. Ratha přivedl v roce 2005 do funkce ministra zdravotnictví. Připomenu jen, že v roce 2005 byl D. Rath, předtím dlouholetý předseda LOK a poté ČLK, nejúspěšnějším odborářským předákem porevolučního období.

Udělal zejména pro lékaře a zdravotnický personál veřejných nemocnic velmi mnoho. Byl v letech 2005 a 2006 dobrým ministrem zdravotnictví, který dokázal vyřešit řadu před tím neřešených problémů, zejména pak Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Ta se na konci roku 2005 řítila nezadržitelně do ekonomicky neřešitelné situace. Shodou okolností by tato hluboká krize VZP kulminovala před volbami na jaře 2006.

Nebyla to jediná věc, která se D. Rathovi povedla. Jsou ovšem také věci, které zkomplikoval. Připomínám to proto, že hodnocení nikoho, a tedy ani D. Ratha, není černé ani bílé.

Zdá se, že důkazy proti D. Rathovi v jeho nynější kauze jsou zdrcující. Je-li tomu tak, pak jen musím J. Hanákovi připomenout, že předsedou ČSSD již dva roky nejsem já, ale B. Sobotka. A kauzy podivného čerpání evropských fondů „vyrábějí“ další soc. dem. hejtmani.

Proč asi? Tu otázku vlastně nikdo ještě nepoložil. Proč by vlastně D. Rath potřeboval 7 mil. Kč a proč dalších 30 mil. Kč? Pro radost z tezaurace?

Prostě vedení ČSSD i vedení krajské organizace ve Středočeském kraji zcela selhalo. D. Rath jednoduše sám sebe považoval za chytřejšího, nežli Sobotka s Haškem a Dolejšem dohromady. Nikdo z nich D. Ratha nerespektoval, nikdo z nich se mu nedovolil domluvitt, když D. Rath prováděl „po svém“ např. svou dotační politiku v kraji.

J. Hanák má lidi za úplné hlupáky. Adoruje V. Špidlu a B. Sobotku. Oba svorně přivedli v roce 2004 ČSSD k nejtěžší porážce v jejích dějinách (8,8 % v evropských volbách). I J. Hanák přece nemůže být tak hloupý, aby si nevšiml, že se za mého působení v čele ČSSD od dubna 2005 do května 2010 dostala tato strana z pozice vysmívané do pozice nejsilnější strany v zemi.

M. Komárek dnes tvrdí v MFD něco o tom, e můj údajný poradce měl vymáhat jako úplatky částky vyšší než 7 milionů korun. To je slovo do pranice. Já jsem zase slyšel, že Komárkům otec Valtr smluvil s F. Castrem pro svého syna stipendium na univerzitě. Díky němu M. Komárek vystudoval a nastoupil před revolucí do prověřeného mládežnického plátku Mladá fronta.  Je to blábol? Určitě.

A teď je řada na M. Komárkovi, aby řekl, kdo byl ten můj údajný poradce. Po kom vlastně chtěl úplatek? A kolik to bylo? A zda Martin K. celou věc oznámil policii? A proč ne?

Připomínám, že od září 2006 nejsem ani premiérem, ani v žádném exekutivním orgánu. Moje možnost ovlivnit (byť i jen teoreticky) veřejné zakázky se rovná nule.

Oba pánové – J. Hanák a M. Komárek – by si naopak měli přiznat svůj podíl ne vzniku současné neschopné a zkorumpované Nečasovy vlády. Štvanice, kterou dlouhodobě vedli proti mně před volbami v roce 2010, nezůstala bez vlivu na vědomí voličů.

Věci veřejné a Nečasova vláda jsou produktem psaní těchto novinářů. A k nim ještě přiřadím Steigerwalda, Mitrofanova, téměř celé osazenstvo Lidových novin a další.

Přestaňte, pánové, lhát! A nehledejte nepřímé viníky.

Jiří Paroubek

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.