Poc (ČSSD): Evropský parlament nevyslyšel občany EU

31.12.2012 4:31

Evropský Parlament schválil zprávu o ochraně zvířat během přepravy, klíčový požadavek na zavedení osmihodinového limitu pro transport zvířat na jatka byl ale zamítnut poměrem 226 pro, 421 proti a 15 se zdrželo hlasování.

Poc (ČSSD): Evropský parlament nevyslyšel občany EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Poc

Zavedení jasného limitu pro přepravu jatečných zvířat se tak opět odkládá a to i přesto, že má kampaň požadující ukončení několikadenních transportů živých zvířat podporu více než milionu Evropanů, neziskových organizací na ochranu zvířat proti týrání, veterinářů i dalších odborníků.

Europoslanci usilují o zavedení osmihodinového limitu již více než dvacet let. V březnu 2012 podpořilo zavedení limitu pro přepravu jatečných zvířat v maximální délce 8 hodin 395 europoslanců v rámci parlamentní deklarace. Jedním z iniciátorů deklarace byl i europoslanec Pavel Poc (ČSSD). "Nechápu, že Parlament takto změnil své stanovisko, je to nekonzistentní rozhodnutí, které naprosto ignoruje přání spotřebitelů," komentuje výsledek hlasování Poc.

Na první pohled se přitom může zdát, že v případě ochrany zvířat během přepravy není ani žádná diskuse třeba. Již v roce 2002 vydal vědecký výbor Evropské komise zprávu "Dobré životní podmínky zvířat během přepravy", ve které se uvádí, že transporty zvířat by měly být co nejkratší. Ochrana zvířat je navíc pevně zakotvena ve Smlouvách o fungování EU a i Česká republika jednoznačně podporuje zlepšení podmínek při přepravě zvířat.

"Parlament měl výše zmíněné skutečnosti reflektovat a především neměl měnit svoje stanovisko, když už jednou ve stejné věci rozhodl. Měl plně podpořit zavedení maximálního osmihodinového limitu a vyslat tak jasný signál Komisi, aby v této záležitosti urychleně jednala a připravila legislativu, která by ukončila několikadenní transporty živých zvířat na jatka a na výkrm," říká Poc.

"Výsledné znění zprávy není dostatečně ambiciózní a vyjednávání s Komisí tak bude velmi obtížné. Osobně vnímám zamítnutí návrhu na zavedení osmihodinového limitu, jako ignorování našich voličů. A jsem si jist, že to tak budou vnímat i oni sami," dodává Poc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.