Poc (ČSSD): Jen aby nám neulítly včely napořád

26.02.2013 9:13

V roce 2011 jsem dělal stínového zpravodaje sociálně demokratické frakci ve výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin(ENVI) ke zprávě o zdraví včel.

Poc (ČSSD): Jen aby nám neulítly včely napořád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Poc

Kromě toho, že šlo o hodně zajímavou záležitost, která mi trochu nostalgicky vrátila vzpomínku na mou dřívější práci se sociálním hmyzem, se mi tehdy podařilo zpravodajce z ultrapravicových konzervativců Julii Girling zprávu víceméně vzít a pozměnit ji do té míry, že zpravodajka sama odmítla pro zprávu hlasovat. Jenže návrh byl vyvážený a tak kvalitní, že nakonec potřebnou podporu získal a výborem prošel. Mimo jiné jsme tehdy požadovali, aby Evropská komise zavedla celoevropský zákaz užívání pesticidních přípravků ze skupiny neonikotinoidů.

Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI) nebývá nakloněn návrhům výboru ENVI a tehdy zemědělský výbor AGRI stanovisko výboru ENVI totálně ignoroval. Pod tlakem zemědělské a chemické lobby ze zprávy odstranil jakoukoli zmínku o neonikotinoidech.

Část kolegů se ještě pustila do předem ztraceného boje na plénu Evropského parlamentu a podala alternativní rezoluci, která na nebezpečí neonikotinoidů znovu upozorňovala a opět požadovala jejich celoevropský zákaz. Podpořilo ji ale nakonec jen 170 europoslanců a prošel návrh, který neonikotinoidní pesticidy vůbec nezmiňoval.

Pochopitelně že problém zůstal. V některých zemích EU byl zákaz neonikotinoidů dávno zaveden, v USA existovaly studie popisující jejich devastující účinky. Někteří vědci v pokusných podmínkách s využitím těchto látek simulovali takzvaný syndrom zhroucení včelstev, který likviduje včelí populace v USA i v Evropě. Jenže se nic nedělo. Ale každý dělal co mohl.

Samozřejmě jsem Komisi interpeloval a upozorňoval ji například na to, že americká Agentura pro ochranu životního prostředí jasně identifikovala nebezpečí spojená s neonikotinoidy. Komise však souvislost mezi neonikotinoidními insekticidy a úhynem včelstev odmítala. Naštěstí ale byl tlak ze strany Evropského parlamentu dost silný na to, aby Evropská komise v roce 2012 v tichosti zadala Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) zpracování nových studií.

Po zveřejnění závěrů těchto studií je tedy konečně jasno. Neonikotinoidy oficiálně představují pro včely smrtelné nebezpečí. Evropská komise i komisař Borg v důsledku těchto závěrů potvrdili, že je nutná rychlá reakce EU.

Nyní probíhají jednání s členskými státy o konkrétní podobě zákazu. Nejprve dojde pravděpodobně k časově omezenému zákazu na dva roky a bude se týkat jen některých rostlin. Podle dostupných informací většina členských států tento krok podporuje. Samozřejmě, že některé země jsou ale proti a požadují další studie. Dá se také očekávat, že výrobci těchto jedů, jako třeba koncern Bayer, vytáhnou do boje s těžkou artilerií a smečkou hodně dobře placených “expertů”. Bude to jistě ještě hodně krutá a těžká bitva.

S dalšími 85 kolegy jsme před cca 14 dny poslali dopis komisaři Borgovi, v němž požadujeme celoevropský zákaz používání neonikotinoidních insekticidů. Tlak z Evropského parlamentu tedy stále trvá. Jenže proti chemické lobby to nemusí stačit. Uvidíme nyní, jestli se evropská veřejnost dokáže postavit také za jiná témata, než svobodu internetu. V případě dohody ACTA to byl právě a jedině tlak evropské veřejnosti, který nám pomohl překlopit většinu v Evropském parlamentu směrem k odmítnutí.

Nevládní organizace již dříve zvedly veřejné mínění díky petiční akci za zákaz neonikotinoidů. Tato petice byla minulý měsíc probírána v rámci petičního výboru. Bez tlaku občanské společnosti na to, aby k zákazu skutečně došlo, by se mohlo stát, že v pravicových frakcích zase převáží chemická lobby a budeme koukat, jako když nám ulítly včely. Jenže tentokrát by mohly ulítnout definitivně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavelpoc.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…