Premiér Nečas: Bezprecedentní obstrukce ČSSD jsou nelegitimní a nepřiměřené

05.11.2011 15:45

Spolu s českou veřejností jsme svědky bezprecedentní obstrukční praktiky, jejímž cílem je ve skutečnosti paralyzovat chod Poslanecké sněmovny a legislativní činnost vlády.

Premiér Nečas: Bezprecedentní obstrukce ČSSD jsou nelegitimní a nepřiměřené
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Obstrukce je podle premiéra a předsedy ODS za určitých okolností přípustný nástroj parlamentní demokracie, se kterým se můžeme setkat i v jiných parlamentních systémech. Současný postup ČSSD již však není pouhou obstrukcí, ale pokusem paralyzovat Poslaneckou sněmovnu jako jednu z klíčových ústavních institucí v České republice.

Podle kritérií legitimity a přiměřenosti nelze aktuální obstrukční praktiky ČSSD srovnávat s postupem ODS před volbami v roce 2010, konstatoval předseda občanských demokratů. ODS tehdy legitimně blokovala přijetí čtyř legislativních návrhů, které sociální demokraté prosazovali v rozporu s názorem vlády, kterou společně s ODS a Stranou zelených podpořili a umožnili její vznik.

Obstrukce ČSSD považuje Petr Nečas také za nepřiměřené. Zatímco se ODS v roce 2010 zaměřila na blokování 4 návrhů legislativy předložených sociální demokracií, dnes ČSSD blokuje celou vládní agendu a obstruovala i projednávání návrhu státního rozpočtu v prvním čtení.

„Je tady zjevný pokus paralyzovat fungování Poslanecké sněmovny a tomu se zodpovědná většina poslanců podle mého hlubokého přesvědčení má postavit," konstatoval Petr Nečas a upozornil, že jde současně o pokus blokovat celý program vlády, který byl veřejně prezentován a na základě kterého vláda ČR získala důvěru Poslanecké sněmovny. „Takže jsme z tohoto pohledu oprávněni použít všechny přiměřené části zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny a některé z nich použít možná i méně tradičně," dodal.

Nečas také připomněl, že ODS nikdy ve své historii, ani jako opoziční strana v letech 1998-2006, neuplatnila metodu parlamentní obstrukce vůči legitimní vládě, která vzešla z výsledků voleb. A to ani v politicky vypjaté době, jako byl například závěr volebního období 2002-2006 spojený s vládou Jiřího Paroubka, kdy v Poslanecké sněmovně dominovala hlasovací koalice ČSSD a komunistů.

Více:
Nečas opozici: Chováte se politicky jako malé děti, kterým obstrukce do rukou vůbec nepatří

##PROFIL 211##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů