Řihák (ČSSD): Prohlášení tvůrců seriálu „Zdivočelá země“ považuji za absurdní a nepřijatelné

23.01.2013 17:15

Stanovisko hejtmana Středočeského kraje k prohlášení tvůrců seriálu Zdivočelá země

Řihák (ČSSD): Prohlášení tvůrců seriálu „Zdivočelá země“ považuji za absurdní a nepřijatelné
Foto: Archiv JŘ
Popisek: Senátor ČSSD Josef Řihák

 Společensky odsuzovat jakéhokoliv člověka za veřejnou podporu demokratické myšlenky, strany či politika je podle mého názoru za hranou politického vkusu.

Prohlášení tvůrců seriálu „Zdivočelá země“, v němž spisovatel Jiří Stránský a režisér Hynek Bočan doslova společensky zavrhují představitele hlavní role Antonína Maděry, herce Martina Dejdara, jen proto, že veřejně podpořil jako občan Miloše Zemana v jeho prezidentské kandidatuře, považuji za naprosto absurdní a nepřijatelné.

Společensky odsuzovat jakéhokoliv člověka za veřejnou podporu demokratické myšlenky, strany či politika je podle mého názoru za hranou politického vkusu. Jsem přesvědčen, že jsou to naopak zmínění tvůrci tohoto seriálu, kteří se tímto prohlášením zbytečně a nepochopitelně přiblížili oné době, kterou zmíněný seriál zachycuje.

Jejich stanovisko je o to smutnější a absurdnější, že to byla právě vláda Miloše Zemana, která zřídila jedno z hlavních pietních míst zločinů doby komunismu, totiž Památník Vojna u Příbrami. Ačkoliv o jeho vzniku bylo rozhodnuto již za předchozí vlády, byla to až vláda Miloše Zemana, která dokázala zajistit oproti původním plánům několikanásobně vyšší finanční prostředky na jeho realizaci a památník dokončit. Nepodařilo se to žádné z pravicových vlád předchozích. Byla to rovněž vláda Miloše Zemana, za které bylo toto místo prohlášeno Národní kulturní památkou. Velký dík také patří již zesnulému ministrovi kultury vlády Miloše Zemana, signatáři Charty 77, Pavlu Dostálovi.

Jsem přesvědčen, že kdyby Pavel Dostál žil, ozval by se proti projevu takové nespravedlnosti sám – nejen jako politik, ale i jako člověk, který měl k umění velmi blízko. Zcela jistě by se vedle faktické absurdity takového kroku - tváří v tvář podílu Miloše Zemana na vzniku Památníku Vojna – pozastavil i nad tím, že se za politický názor odsuzuje umělec. Sám s tím měl totiž neblahé osobní zkušenosti.

MVDr. Josef Řihák, hejtman Středočeského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.